Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 30 8987788

Amit a macskanátháról tudni érdemes.


Vírus is baktérium is, de oltással kivédhető!
 

A macskanátha gyűjtőfogalom, akár több féle vírus is okozhatja, mely cseppfertőzéssel terjed, amit a cicák egymástól elkapnak, mint ahogy az emberek is a „közkedvelt” influenzaszezonokban. Tehát a cím megtévesztő, nem egy felfázásos állapotról beszélünk!

A macskanátha emberre veszélytelen, és a betegség védőoltással jó eséllyel megelőzhető. Probléma esetén korai szakaszban hatékonyan kezelhető, érdemes a jelekre odafigyelni. Leggyakrabban tavasszal és az ősszel terjed el, vagyis a párzás időszakában, mikor a macskák aktivitása sokkal nagyobb, de minden évszakban előfordulhat.

A macskanátha több féle vírus és baktérium kombinációja által okozott fertőzés, mely kombinációk milyensége befolyásolja a betegség lefolyásának súlyosságát és gyakorta érinti főleg a kölyök macskákat, amelynek veszélye, hogy ha nem kapnak megfelelő kezelést, a vírusfertőzés szövődményei sajnos a későbbiekben, felnőtt korban is fennmaradhatnak. A vírus a felső légutak nyákjában és a kötőhártyában szaporodik el és ennek felülfertőződése esetén rosszabbodhat a cicus állapota.

Mikor kezdjünk aggódni?

Tünetei a levertség, láz, tüsszögés, gyakran tüsszögési roham, köhögés, orrfolyás és a könnyes, csipás, összeragadt szemek, tehát csak elég belegondolnunk a legutóbbi vírusok elleni csatánkra, és átérezhetjük szegények szenvedését. A tünetek jelentkezésekor mielőbb vigyük el a cicát állatorvoshoz, ugyanis a kezeletlen állapot az állat elhullásához is vezethet! A felső légúti elváltozások átterjedhetnek a tüdőre és gyulladást okozhatnak! Továbbá hörghurut alakulhat ki, mely a cicák esetében véglegesen nem gyógyítható illetve súlyos esetben a szaruhártya fekélyesedése vakságot okozhat.

Időben történő kezelés során antibiotikum kúrával pár nap alatt javul az állapota, a bakteriális felülfertőződést megakadályozhatjuk. A vírust a cica maga is le tudja ezek után győzni, ha immunrendszerét megfelelően felerősítjük: meleg helyen tartva, egészséges és valóban tápláló macskaeledelekkel és vitaminokkal etetve és persze sok-sok törődéssel és gondoskodással a tappancsos egy-két hát alatt újra a régi lesz!

 

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!