Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

Kulancsok és bolhák - bosszantó lakótársak


A kullancsokról általában

A kullancsok parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember és szárazföldi emlősök bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. A vérszívás során számos kórokozót juttathatnak be a gazda vérkeringésébe, így az ember és a háziállatok kellemetlen, akár végzetes élősködőiként a "nemszeretem" állatok közé tartoznak.

Magyarországon 20 különböző kullancsfaj él, közülük a közönséges kullancs a leggyakoribb. A kullancsok a környezet változásaihoz nagyon jól alkalmazkodó állatok. Elsősorban a magas páratartalmat szeretik, így az avarban, aljnövényzetben tartózkodnak. Kedvelik a lombhullató erdőket, tisztásokat, a dús aljnövényzetű erdőket, nádasok, rétek, mezőgazdasági területek térségét, de a városok zöldövezeti részében is találkozhatunk velük. Előfordulásukra számítani kell minden olyan helyen, ahol háziállatok vagy fogságban tartott vadállatok élnek.

A kullancs fejlődése (ciklusok)

Mint minden ízeltlábú esetében a ciklus egyes szakaszait itt is a vedlés határolja. A petéből lárva kel ki, amelynek még csak 6 lába van és nem szaporodik. Több lárvastádium után nimfa stádiumok következnek, a nimfáknak 8 lábuk van és nem szaporodnak. A kifejlett állat vagy más néven imágó szintén 8 lábú, ivarosan szaporodik és párzás után petéket rak.

Szaporodása

A megtermékenyítés a gazdaállaton vagy a szabadban történik. A hím ivarsejtjeit a nőstény ivarnyílásába helyezi. Egyetlen hím több nőstényt is képes megtermékenyíteni.

A nőstény több ezer tojást is lerakhat, ezek túlélését egy vízhatlan anyagú burok biztosítja.

Élettartamuk

Egy alkalommal történő vérszívás után a kullancs nagyon hosszú ideig élhet. Laborban a kullancsok, melyek korábban szívtak már vért, 10 évig is élhetnek, anélkül, hogy még egyszer táplálékhoz jutnának. A természetben a közönséges kullancs élettartama 3-5 év.

Érdekességek:

A kullancs igazából nem csíp, hanem szúr. A kullancs szájszerve igen jól fejlett, szipókáján számos kis horogszerű képlet van, melyek szimmetrikusan helyezkednek el. Segítségükkel a kullancs biztosan rögzül a gazdaszervezeten. Vérszívás közben a kullancsnak meg kell tartania saját súlyát. Egy olyan kullancs, ami megszívta magát vérrel, akár 200-szor akkora súlyt érhet el, mint éhező fajtársa.

A kullancs életciklusa

A kullancs külső élősködő és más élőlények vérével táplálkozik. A kullancs áldozatai elsősorban emlősök és madarak, alkalmanként hüllők és kétéltűek.

A kullancs háromstádiumú életciklus szerint fejlődik a petéből való kikelést követően:

- kullancs lárva
- nimfa
- kifejlett felnőtt kullancs


A kullancsok által okozott betegségek:

Babesiosis:

A babéziózis kutyák életveszélyes megbetegedése, amelynél a kutya vörösvértestjeit egysejtű élősködők támadják meg, majd szétrobbantják azokat. Lappangási idő 3-7 nap. A megbetegedés általában heveny módon lép fel és magas lázzal kezdődik (42 ° C-ig), majd erős szomjúság, étvágytalanság, bágyadtság és igen gyors kondíció- és súlyvesztés lép fel. A kutyus többet liheg, hátsó testrésze enyhén imbolyoghat. További lefolyásban a vörösvértestek szétesése vérszegénységet, veseelégtelenséget és sárgaságot vált ki, amit sötétsárga, barna vagy véres vizelet kísér. A bélsár sárga lesz. Amennyiben a központi idegrendszer károsodott, mozgászavar lép föl részleges bénulással, valamint epilepsziához hasonló rohamok is jelentkezhetnek. Amennyiben nem ismerjük föl és nem kezeljük időben a babéziát, az a kutya elpusztulásához vezet. A kezelés gyakran megoldható 2-3 nap különbséggel beadott injekciós gyógyszerekkel, de néha súlyos, halálos szövődmények léphetnek fel. Fontos a mielőbbi kezelés. Kullancsveszélyes időszakban, ha a kutya hirtelen bágyadt és étvágytalan lesz, azonnal állatorvoshoz kell vinni! Ha a kutyában kullancsot találtak, mielőbb el kell távolítani. Megfontolandó, hogy ilyenkor állatorvosa megelőzésképp kezelje őt a betegség gyógyszerével, mert a gyógyszer 1 hónapig védi a kutyát a betegség kialakulásától, így a veszélyes szövődmények nem tudnak kialakulni. Sajnos a gyógyszer csíp és nem alkalmas arra, hogy évente 12-szer alkalmazzuk a kutyuson, így a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni a megfelelően hatásos, lehetőleg spot-on készítmények használatával.

Lyme-kór:

Sokban hasonlít az emberi megbetegedéshez. Nem specifikusak a tünetek, vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni és a kórokozót nem mindig lehet teljesen kiirtani a szervezetből. Hosszú gyógyulással és számos lehetséges szövődménnyel lehet számolni. A tünetek a nehezen csillapítható láztól a bénuláson át az ízületgyulladásig, szívbelhártya-gyulladásig terjedhetnek. Kezelhető, de nem mindig gyógyítható meg teljesen. Jó hír, hogy hatékony védőoltás van ellene, melyet külön kell kérnie állatorvosától, mert az évenkénti kombinált oltás ezt nem tartalmazza.

Kullancsok elleni védekezés

Kutyák számára kullancs és bolha riasztó samponok, csöpögtethető (spot-on) oldatok, speciális nyakörvek vásárolhatók. A kertben tartózkodó, kiránduló, lyukat ásó kutyát rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni.


A bolhák fajtái és felismerésük

A bolhát szokás a gazdatestről elnevezni, vagyis aszerint, hogy kinek a vérét szívja. Így létezik kutyabolha, macskabolha és emberbolha is. De a legtöbb bolha szükség esetén többgazdás, azaz emberből és más állatból is lakmározik. A bolhák 1–6 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok, testük sörtézett. Ugrólábuk segítségével a bolhák nagyon nagy távolságba és magasságba képesek ugrani.  Hazánkban közel 50 bolhafaj fordul elő, melyek többnyire egy-egy állat vérével táplálkoznak. Azonban akadnak olyan bolhák is, amelyek megszokott gazdájukon kívül egyéb állatok vérét is fogyasztják. A lárvák nem szívnak vért, s egy részük csak vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot, egyébként szerves törmelékkel táplálkoznak. A szaporodási időszakban a kifejlett bolhák rendkívüli vérmennyiséget szívnak és emésztetlen, alvadt vért ürítenek, lárváik ezt fogyasztják.

 

A bolhák életciklusa

A nőstények elsősorban a gazdaállat fészkében, odújában, fekhelyén (olykor lakásban, a padló repedéseibe, kárpitozott bútorainkra, szőnyegekre) rakják le petéiket. A gazdaállatok testére rakott peték is rövid időn belül ide hullanak. A peték tojásdad alakúak, szürkésfehérek, kb. 0,5 mm nagyságúak. A lárvák 2-12 nap múlva kelnek ki 9-15 nap alatt, két vedlés után kokont szőnek maguk köré és bábozódnak. A bábállapot mintegy 4-14 napig, de olykor akár több hónapig is tarthat. Három-négy évig is életben maradhatnak, jól bírják az éhezést, bár ha tehetik, naponta szívnak vért.

A bolhák szaporodása

A bolha egy igen szapora parazita. A nőstény rövid, 3-4 hónapos életciklusa alatt ugyanis akár több ezer petét is rakhat. A petéket a legtöbb esetben a padlón szórja el, ugyanis a bolha petéinek a por és a szerves szemét a tápláléka. A padló, esetlegesen a régi csaphornyos parketta repedése így kiváló menedék a számukra. A peték lárvái bebábozódva itt fejlődnek ki, amikből 4-14 nap után a lépések zajára, a kiváltott rezgésére, a potenciális gazdaállat jelenlétére kiugranak és igyekeznek azonnal táplálékot keresni maguknak. A kifejlett bolha már kizárólag vérrel táplálkozik, egy egy ilyen vérszívás néhány perctől, órákig is eltarthat.

Betegségek

Bolhaallergia

Kialakulhat hosszas allergia (minimum 1-2 hónap bolhásságot igényel), ekkor az eb hátágyéki tájékán megritkul vagy kihullik a szőrzet és sebek keletkeznek. Ez a bántalom, mivel régi keletű, lassan gyógyul. Teljes bolhaírtásra, antibiotikum és gyulladáscsökkentő kúrára van szükség. E mellett fontos az immunerősítés és bőrtáplálók adása is.

Ha nincsen allergiás elváltozás az állaton

Sokszor ki sem derül a parazitás fertőzés. Persze jól látszanak a kis ízeltlábúak, ha sokan mozgolódnak a kutyánk bundájában. Ha nem látunk bolhát, akkor útba igazíthat a bundában a szőrzetre tapadt bolhaürülék. Ez kb. 0,5 mm hosszúkás, spirális alakú képződmény. Könnyű elkülöníteni más szennyeződéstől, mert sűrű fésűvel, vízzel átitatott fehér lapra hullatva az ürülék vörös udvart képez, mert az nem más, mint rosszul emésztett vér. Az allergiás bántalom lehet heveny. Ekkor pár óra alatt egy gyulladt folt alakul ki a kutyán bárhol, de gyakran a combokon. Ezt a foltot, mivel nagyon viszket, kiharapdálja és nyalja az eb. Átmérője 1-10 cm is lehet, megvastagodik a bőr, váladékozik, gennyezik, baktériumok szaporodnak el rajta. Kezelés nélkül nagyon súlyos bőrgyulladás alakulhat ki, ami mélyebbre terjedve tovább fejlődhet. Kezelése hosszas antibiotikum, gyulladáscsökkentő adagolását teszi szükségessé és a bőrbántalom rendszeres külsődleges fertőtlenítést és gyulladáscsillapítást igényel.

Bolhairtás

A bolhásság régi betegség, de cseppet sem ment ki a "divatból"!  Aki háziállatot tart otthon, azzal bizony megeshet, hogy elbolhásodik az otthona. Az állatok, legyen az akár macska vagy kutya, sajnos alkalomadtán összeszedhetik a bolhákat, amik aztán a lakásba bekerülve fokozatosan eláraszthatják a helyiségeket.

Az első lépés (az állat kezelése):

A legfontosabb, hogy kezelje a háziállatot megfelelő bolhairtóval, legyen az csepegtető (spot-on) oldat, sampon vagy nyakörv. Itt arra kell törekedni, hogy olyan bolhairtó legyen felhasználva, ami akár egy hónapig is írtja az állatba került bolhákat. Nem elegendő azonban CSAK az állat megfelelő kezelése!

Második lépés (A lakás bolhátlanítása)

A bolha a lakásba leginkább passzív úton kerül be, ami azt jelenti, hogy az ember vagy épp háziállat saját testén, esetleg ruházatán hordja be. A bolha megjelenésének tehát egyáltalán nem feltétele, hogy háziállat legyen otthon. Kutya, macska nélküli lakásban épp úgy előfordulhat. A bolhák elleni legfontosabb védekezési módszer, illetve mértéktelen szaporodásuk elleni védekezés első védvonalbeli eszköze a takarítás, elsősorban a por eltávolítása. Mivel a por a peték elsődleges tápanyaga, forró vízzel való felmosással és a víz folyamatos tisztára cserélésével a peték jelentős mértékben megtizedelhetőek. Nem szabad elfelejteni a rejtett helyek portalanítását is. Ágy alatti részek, bútorok alatti padlófelületek, nehezen elérhető sarkok is kiemelten fontos területek. Amennyiben ezek az óvintézkedések megtörténtek, érdemes az állapot teljes megszüntetése érdekében szakember segítségét is kérni. Mivel a lakásban található körülmények a bolha számára rendkívül kedvezőek (hőmérséklet, páratartalom), így nem lehet arra számítani, hogy ez a probléma a peték felmosásával meg fog szűnni. Ez ugyanis elsősorban tűzoltásra megfelelő. Egy alapos porszívózás a peték begyűjtésében segíthet, de kifejlett bolhák becserkészését a bolha kifinomult érzékszerve miatt elég lehetetlen. Sosem szabad megfeledkezni a porzsák tartalmának megsemmisítéséről sem, de mindenképpen számoljunk azzal a ténnyel, hogy végső megoldást kizárólag a vegyszeres kezelés hozhat a lakás fertőtlenítésére.

A fentieket összefoglalva fontos megjegyezni, hogy a prevencióra, azaz a megelőzésre mind a bolhák, mind a kullancsok esetében, illetve ha már az állat megfertőződött, akkor azok szakszerű kezelésére és a környezet megfelelő fertőtlenítésére a visszafertőződést elkerülendően különös figyelmet kell fordítanunk!


Természetes riasztószerek

Kevesen tudják, hogy a bolhák, kullancsok távoltartására léteznek természetes megoldások is. A sörélesztő és a fokhagyma tartalmú táplálék-kiegészítők alkalmazása révén a kutyák egyfajta természetes védelemre tehetnek szert. Viszont erősebb vagy már kialakult fertőződés esetén ezek a készítmények már csak a második védvonalat képezhetik a visszafertőződés elkerülése érdekében. A pacsizoo.hu –n keresse a Belcando illetve a Bewi Dog sörélesztőt, illetve fokhagymaport tartalmazó táplálék-kiegészítőit, amelyek rengeteg előnyös hatásuk mellett természetes segítségünkre lesznek a külső és belső parazitavédelemben is.

 

 

Spot-On (rácsepegtető) készítmények, nyakörvek, samponok

Véleményünk szerint a rácsepegtető (spot-on) készítmények a leginkább megbízható, hosszan tartó és megfelelő hatásfokkal bíró készítmények. Fontos, hogy elolvassuk és tisztában legyünk a kiválasztott készítmény hatóanyagával, összetételével két okból is. Egyrészt például kevesen tudják, hogy a leginkább felkapott és reklámozott rácsepegtető oldat a Fronline hatóanyaga ugyanaz a fipronil, mint amely a Pestigon spot-on hatóanyaga. Utóbbi, azaz a Pestigon viszont jóval kedvezőbb áron elérhető. Miért fizetnénk ugyanazért az összetételért, hatóanyagért jóval többet? Másrészt vigyázni kell, mert sok - kutyáknak való - spot-on készítmény hatóanyaga permetrin vagy piretrin származék, amelyek a macskákra kifejezetten mérgező hatású. Ahol közös háztartásban él együtt kutya és macska, ott igyekezzünk a kutyát is inkább fipronil hatóanyagú szerrel kezelni.  Azért is ajánljuk előszeretettel a spot-onokat, mivel azok hatóanyaga az állat egész testén szétoszlik, megfelelően felszívódva a bőrön. Ezáltal sokkal tartósabbak és megbízhatóbbak, mint a különböző nyakörvek, amelyek hatóideje attól is függ, hogy pl. az állat viselése során hányszor kerül kontaktusba vízzel (eső, pára, akár a reggeli harmatos fű stb.), mindamellett elég gyakori kutyák körében a különböző bolhairtó nyakörvek által kiváltott allergiás reakció, bőrirritáció. A bolhairtó nyakörveknél nagyon fontos, hogy minden esetben vegyük le, mielőtt az állat vízzel kerül kontaktusba, még abban az esetben is, ha a gyártó vízállóságot szavatol! A különböző bolhairtó samponokat csak röviden említjük, hiszen azok leginkább hirtelen tűzoltásra valók, tartós védelem kialakítására kevésbé alkalmasak. Mindazonáltal mind a spot-on, mind a nyakörvek esetében a legfontosabb szabály, hogy az ajánlott hatásidőket tartsuk be és biztosítsuk a folyamatos védelmet. Továbbá nem győzzük hangsúlyozni, hogy az állat környezetére is fektessünk hangsúlyt minden esetben, és legalább a fekhelyét is rendszeresen kezeljük valamilyen parazitaellenes szerrel. A pacsizoo.hu –n készséggel állunk rendelkezésére szaktanácsadással, és webáruházunkban megtalálja a paraziták elleni védelemhez szükséges készítmények széles választékát, akár kedvence, akár közvetlen lakókörnyezete parazitamentesítéséről legyen szó.

 

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás.