Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

A kutya mancsának ápolása


Van, amire télen különösen ügyelni kell

A tappancsok rendben tartását otthoni körülmények között is kényelmesen elvégezhetjük, ha nem áll módunkban kutyakozmetikushoz vinni az ebet. Az ápolás módja értelem szerűen függ a kutya fajtájától, szőrének minőségétől és az életkörülményeitől is. Aktualitása révén beszéljünk előbb a télen fellépő problémákról. Az utak sózása folytán az egyébként egészséges tappancsok is könnyebben sérülnek meg, főleg, ha erre érzékeny is a kutyus.

Ha észrevesszük, hogy kedvencünk nem szívesen sétál mellettünk a lesózott úton, annak nyilván kényelmetlenségi okai vannak, marja a tappancsát. Mivel ma már ezeket a sózott szakaszokat elkerülni igen nehezen tudjuk, kutyacipővel kiküszöbölhetjük a mancsok sérülését (miután egy pici gyakorlás után beletanult a járásba), ez a tartósabb megoldás, de ha van türelmünk hozzá, séta előtt ápoljuk a tappancsot vazelinnel, séta után pedig körömvirág kivonattal.

A télen jelentkező problémák közé sorolhatjuk még azokat a sérüléseket is, amelyeket a hó által lefedett üvegszilánkok vagy egyéb éles tárgyak okoznak a kutyusnak. Erre viszont egy vastagabb talpú kutyacipő nyújt megoldást.

Pedikűr otthon vagy szakembernél

A mancs ápolásának része a párnácskák közötti szőr nyírása is, ami a télen, szabad manccsal sétáltatott kutyáknál okozhat nehézséget, mert a párnák közt hógolyóként összeállt hó fájdalmassá teheti a kutya járását. Ez elsősorban a hosszabb szőrű fajtáknál jelent állandó problémát. Erre az év egészében érdemes odafigyelnünk, mert a kinti kosz és sár is kőkemény állagúvá válik. Bár a kutya próbálja megtisztítani a párnácskák közti részeket több-kevesebb sikerrel, a keménnyé összeállt csomók nem engedik lélegezni a bőrt, így akár ki is sebesedhet és begennyesedhet a felület. A mancsba becsomósodott „koszgolyók” jele lehet a kutyasántikálása is, tehát nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni ilyenkor, előbb nézzük meg, minden rendben van-e a tappanccsal. A párnák közti szőr nyírását mi magunk is elvégezhetjük, ha elég biztosnak érezzük magunkat és nem tartunk attól, hogy az ollóval sérülést okozunk. Szerencsére ebben az esetben is segítségünkre lehetnek a szakemberek. De ha vállaljuk, akkor annyi a dolgunk, hogy – főleg izgága kutyusoknál – egyik kezünkkel fogjuk meg a lábát, a másikkal próbáljuk minél szélesebbre tárni a tappancsát. A szőr növekedésének irányában lassan vágjuk ki a szőrt és a szennyeződéseket. Ha nagyon makacs szennyeződésről van, szó könnyebben szabadulhatunk meg tőle, ha előtte langyos vízbe áztatjuk a kutya lábát.

 

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!