Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

A kutya nem konyhamalac

Kutya vagy konyhamalac? Ne adj a „barátodnak” olyat, amit te sem ennél meg!

A kutya nem konyhamalac! Nem azért van a háznál, hogy újrahasznosítsa az asztali maradékokat. Ez az első, amit le kell szögeznünk. A második pedig ehhez hasonló, hogy bár a korábbi ragadozóból mindenevővé tette az ember a letűnt idők során, de ez nem ruház fel minket arra, hogy ne figyeljünk oda kellőképpen az étrendjére.

A kutya fiziológiai felépítése

A kutya fogazata és bélrendszere nagyrészt az állati fehérjéből álló táplálék elfogyasztására és emésztésére rendezkedett be, de igényli a növényi eredetű tápanyagokat is. Emésztőrendszerének jellemzője a nagyméretű gyomor, ami egyszerre nagy mennyiségű táplálék befogadására alkalmas, így napi egyszeri etetés elegendő számára. Bélrendszere rövid, viszonylag érzékeny.  Bélflórája kevésbé sűrű, emésztése célzottabb. Mindezek tükrében a számára kínált eledel összetételén csak kíméletesen szabad változtatni, kerülve a hirtelen tápváltást, a „változatos étrendet”. A kutya nem rendelkezik az emberi értelemben vett ízérzékeléssel, éppen ezért ne gondoljuk, hogy különösebben értékeli a házi koszt ízvilágát. Sőt, a fűszeres ételek huzamosabb fogyasztása kifejezetten káros kedvencünk emésztőrendszerére.

Veszélyes csontok

Csontok adásával legyünk óvatosak, soha ne adjunk kutyánknak szilánkosan törő csöves csontokat - baromfi, vad - és gerincdarabokat (karaj). Nyelőcsősérülésektől kezdve a súlyosabb bélelzáródásig számos problémát okozhatnak az ilyen csontok, sőt, a bélelzáródás következtében előforduló haláleset sem ritka. Aligha van olyan állatorvos, aki ne találkozott volna még ilyen esetekkel. Fiatal és idős állatoknak, 6-8 éves kortól ezért egyáltalán ne adjunk csontot. Játék és fogtisztogatás céljából jól beváltak a kifejezeten erre a célra gyártott fogtisztító rágócsontok, jutalomfalatok, játékok.

Finom falatok

Ne szoktassuk rá kedvencünket a napközben adott finom falatokra, különben minden alkalommal, amikor látja, hogy a gazdi eszik, „alamizsnáért" fog könyörögni és az ünnepi asztalnál ülő vendégeinket sem hagyja majd békén.

Az éltető víz

Teli vizes edény azonban mindig legyen előtte. A fokozott szomjúság betegségre figyelmeztető jel is lehet. Az elfogyasztott víz mennyisége a táplálék minőségétől, a testi munkától, a levegő nedvességtartalmától és környezet hőmérsékletétől is függ. A naponta elfogyasztott folyadékmennyiség testtömeg-kilogrammonként 40-70 ml. Száraz tápok etetése, szoptatás, sportaktivitás, magas külső hőmérséklet és alacsony páratartalom esetén egészséges állatok is több vizet isznak a megszokottnál. A kölykök és idős állatok szintén több vizet isznak az átlagnál, a hasmenéses állatokról nem is beszélve.

A változást a kutya is érzi - a táplálkozási igények különböző alakulása

Akárcsak az embereknek, az állatoknak is különböző étrendre van szükségük a különböző életszakaszokban. Mivel az állat nem határozhatja meg, hogy mit és mikor egyen, a gazda felelőssége, hogy megtanulja felismerni a különböző életszakaszokat és eseményeket, és ezeknek megfelelően gondozza és etesse kedvencét. Bizonyos kritikus életszakaszok, szokások és események, mint például a vemhesség, kölyök- és idős kor, lábadozás, krónikus egészségügyi problémák és a mozgékonyság, megváltoztatják az állat táplálkozási igényét. A gazdák mindig tudatában kell legyenek annak, hogy minden állat egyedi. Egy új étrendet három-öt nap alatt, fokozatosan kell bevezetni, ez alatt az idő alatt az állat hozzá tud szokni az újdonsághoz.

Fő a kiegyensúlyozott étrend

Ahhoz, hogy a legjobb formában maradjanak, a kutyáknak is kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, mely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, valamint a szervezetük számára szükséges 13 különböző vitamint és 20 különböző ásványi anyagot tartalmaz. Ezeknek a tápanyagoknak nemcsak megfelelő mennyiségben, de a megfelelő arányban is hozzá kell járulniuk a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A csak színhúsból álló étrend nem felel meg a kutyának. Háziállataink ősei a színhús mellett elfogyasztották a zsákmány többi részét, a csontokat, belsőségeket, bőrt és szőrt is. Mindezek együtt a megfelelő táplálékot nyújtottak, pótolták a színhúsból hiányzó tápanyagokat.

A tökéletes választás egyszerű, mint az egyszeregy - a tápot edd!

A szuperprémium, prémium állateledelek minősége, tápanyagtartalma és biztonsága garantált. A termékek sokféle recept alapján, több változatban és állagban készülnek, mindenki kiválaszthatja a neki és kutyájának leginkább megfelelőt. A kutyaeledelek teljes értékűek vagy esetleg kiegészítő táplálékok lehetnek. A teljes értékű kutyaeledel önmagában biztosítja a kiegyensúlyozott táplálást, a kiegészítő eledel pedig egyéb ételekkel keverve adható. Nagyon fontos leszögeznünk, hogy teljes értékűnek kizárólag a szuperprémium vagy prémium kategória tekinthető csak. A nagyáruházi "gazdaságos" tápok, konzervek teljességgel alkalmatlanok kutyánk vagy macskánk teljes értékű táplálására. Ezen felül hosszabb távú etetésük ezeknek az olcsó, nagyáruházi változatoknak szinte biztos, hogy megbetegítíi kedvencünket. Az állateledelek általában két változatban kaphatók: száraz eledel és konzerv/nedves eledel formájában. A száraz eledelek minimális folyadékot tartalmaznak, így könnyen és gazdaságosan használhatók. Nehéz a választás, de minden esetben azt javasoljuk, hogy akik nem igazodnak el az állateledelek sokszínű kínálatában, azok feltétlenül keresenek fel egy kisebb szakkereskedést és kérjenek némi útbaigazítást. Ne az interneten keresgéljenek a fórumokban, ne a szomszédot kérdezzék, ne a kizárólag profit orientált multi állatkereskedések kevésbé felkészült munkatársait, hanem egy valóban hozzáértő szakkereskedőt, ahol van mód akár személyesen is tanácsot kérnie. A pacsizoo.hu csapata készséggel ad szaktanácsot akár személyesen az üzletünkben, akár telefonon vagy e-mailben.

Házikoszt avagy minőségi állateledel? A kérdés immáron felesleges! Kiütéses győzelem!

A kutya él, lélegzik, fut, ugrik, ugat, csóválja a farkát - ehhez mind energia szükséges. Ezt az energiát táplálékából szerzi meg, pontosabban a táplálék építőköveiből: fehérjéből, zsírból és szénhidrátból. A kutya szervezete a táplálék kémiai energiáját más energiaformákká alakítja át. Energia szükséges továbbá az izomműködéshez, a növekedéshez, az új sejtek képződéséhez is. A fölösleges energiabevitel azonban zsírrá alakul át és elraktározódik. Aki sokat eszik, kövér lesz - hangzik a természet egyszerű törvénye. Ez kedvencünkre éppúgy érvényes, mint ránk. További alapszabályként érvényes, hogy aki nem megfelelően táplálkozik, beteg lesz. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagoknak megfelelő arányban kell lenniük egymással és megfelelő mennyiségben kell a táplálékban előfordulniuk ahhoz, hogy kutyánk egészséges maradjon és táplálása optimális legyen. Aki prémium minőségű kész állateledelekkel eteti kutyáját, annak nem kell félnie attól, hogy kedvencét nem megfelelően táplálja.

Mi a legjobb a szőrmóknak? A táplálékkészítés alapszabályai:

-Langyos legyen a nedves tápja.

-Fő alkotórész az állati eredetű fehérje legyen. Szénhidrátot minimális mennyiségben tartalmazzon. Feltétlenül kerüljük a "gazdaságos" nagyáruházi tápokat, konzerveket, ugyanis ezeknek sok esetben a 80%-90% -uk gabonaszármazék, azaz szénhidrát.

-Kedvenceink számára az evés az emberrel szemben nem kulináris élmény, hanem létszükséglet.

-Sem a kutya, sem a macska tápcsatornája, testfelépítése, tápanyagigénye NEM azonos, de még csak nem is hasonlít az emberére!

-A kutya és a macska is RAGADOZÓ, tápcsatornájuk rövid, ezért kevés növényi részt tud emészteni, fogazata a megragadást, a tépést és a minimális rágást szolgálja.

-Nyáluk nem tartalmaz emésztő enzimeket, tehát a szájban nincs előemésztés.

-Macskáknak nagyobb mennyiséget ne adjunk egyszerre, mert előfordulhat, hogy kihányják. Ez nem betegség tünete. A macskánál a lenyelt szőr és a gyomrában keletkező szőrlabda egyébként is problémát szokott okozni.

-A kutyák zsírigénye alacsonyabb a macskákénál, ezért nem szabad a macskát kutyatáppal (sem szárazzal, sem nedvessel, azaz konzervvel) kínálni. Természetesen fordítva is igaz a dolog, a kutya sem emészti jól a macskatápot!

 

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!