Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 30 8987788

Mire ügyeljünk télen a szabadban tartott kutyáknál?


A kutya fekhelyének megfelelő kialakítása

Minden kutyatartó nagy dilemmája, hogy szabadban tartott kedvence maradjon-e jól megszokott helyén vagy engedjük be a lakásba. A legfontosabb, hogy eldöntsük: kinti vagy benti kutyát szeretnénk-e nevelni. Nem tanácsos a kettő elegye, ugyanis ha a kint tartott kutyán néha-néha megesik a szívünk és beengedjük a lakásba, értelem szerűen máskor is be szeretne jönni és vagy az ajtót fogja kaparni, vagy egyfolytában ugatni fog. Ha kutyánknak van egy jól téliesített kutyaháza – korábbi cikkünkben ennek praktikáiról már írtunk –, ahova bármikor bemehet és azt melegen tudja tartani, akkor szervezete hozzászokik a körülményekhez.

 

 

Ügyeljünk az energiadús táplálásra!

Télen kiemelten figyeljünk a kutya ivóvizére! Naponta akár kétszer, háromszor cseréljük ki a vizét olyan hőmérsékletűre, amely számunkra is kellemes lenne. A befagyott vízből a kutya nem tud inni, növelve ezzel a kiszáradás veszélyét, a túl hideg vagy jeges víz pedig torokgyulladást okozhat. Ugyanígy a táplálék hőmérsékletére is ügyeljünk. Ha nedves eledellel tápláljuk, kissé melegítsük fel azt. Fontos! Az energiaigény jóval magasabb a hideg hónapokban, így fontos az energiadús eledelekre történő átállás, hogy az energiaveszteség ne járjon jelentősebb egészségkárosodással. A táplálékkiegészítő, immunstimuláló készítmények is fentieket hivatottak elősegíteni. Télen javasolt a magasabb energiatartalmú étellel történő etetés. Normál testméretű kutya esetében ezt az adagok növelésével is megtehetjük, elhízott kutyáknál azonban nem szükséges a mennyiség megemelése. Viszont a házi koszttal történő etetés során sose tekintsük megoldásnak még két töpörtyű hozzáadását a vacsorához, mert annak magas zsírtartalma emésztési problémákhoz vezethet.

A téli táplálásnak tehát alapja egy kint tartott kutya vagy macska esetében, hogy a minőségi táplálásra fektessük a hangsúlyt! A minőségi eledelek és táplálékkiegészítők megerősítik az immunrendszert és drasztikusan csökkenthetnek az ebből adódó fertőzésveszélyek kockázatai!

Pótoljuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat!

Azt fontos szem előtt tartanunk, hogy a mínuszokban kedvencünk szervezetének is szüksége van vitaminra és ásványi anyagra, ahogyan nekünk! Ahogy a hideg beköszöntével mi, emberek C-vitaminnal tartjuk fenn vagy állítjuk vissza immunrendszerünk megfelelő működését, úgy a kutyáknál a C-vitamin hasznosulásának minimális szintje miatt leginkább a béta-glükánok pótlására van szükség, amelyek kizárólag a minőségi konzerv-és szárazeledelekben találhatóak meg. Az ízületek védelme a másik sarkaltos pont, amiről gondoskodnunk kell, mert már rég bebizonyosodott, hogy az állandóan kint tartott kutyák ízületei idő előtt károsodhatnak. Ezáltal a kint tartott kutyák élettartama jelentősen csökkenhet.

Ha módunkban áll, ne sajnáljuk a vitaminok pótlását akár minőségi eledelek, akár immunerősítők révén. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy piacokon kapható, ismeretlen eredetű termékeket fenntartással kezeljük, mert azok legtöbbjének tápértéke nem megfelelő és nem tartalmazzák a szükséges fehérjéket, vitaminokat és nyomelemeket. Amennyiben nincs lehetőségünk a prémium minőségű eledellel való táplálásra, akkor különösen a téli időszakban etessünk kutyánkkal minél több energiadús nyers húst. Még ez is jelentősen gazdaságosabb, mint az olcsó konzervek megvásárlása. Ha vigyázunk szeretett kedvencünk egészségére és minden tőlünk telhetőt megteszünk, lelkiismeret-furdalás nélkül tudunk kinézni télen a meleg lakásból is a kertünkben őrködő kutyusra!

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!