Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 30 8987788

Ne hagyd magad palira venni! - avagy mit NE vegyél meg, ha valóban le akarsz számolni a bolhákkal


A bolhariasztó és a bolhaírtó készítmények tulajdonságairól

Nap mint nap tapasztaljuk az üzletünkben, hogy a kedves kutya és macskatartók egy jelentős része nem igazán van tisztában a parazitaellenes nyakörvek vagy cseppentős (spot-on) készítmények fajtáiról és hatásmechanizmusáról. Sajnos nagyon sok felelőtlen kereskedő a bolhafertőzöttség esetén már teljesen hatástalan bolhariasztó készítményeket minden további nélkül rásózza a vevőire nem kevés pénzért. Nos, nézzük röviden az alapvető különbségeket.

 

 

 

Bolhariasztó készítmények: Ez lehet cseppentős (spot-on), nyakörv vagy sampon, esetleg permet. A közös jellemzőjük, hogy NEM tartalmaznak valódi gyógyszeres hatóanyagot, amely valóban végezne az élősködőkkel. Ezek szabadon forgalmazható készítmények, és kizárólag riasztó hatással bírnak az élősködőkkel szemben. Meglévő bolhafertőzöttség esetében illetve kullanccsal fertőzött területeken lényegében semmit sem érnek. A tapasztalatok szerint erősen parazitafertőzött közegben még a riasztó hatásuk sem tud érvényesülni.
Ezek a készítmények általában egy bizonyos növényi hatóanyagot, nevezetesen gerániumolajat és levendulaolajat tartalmaznak. A gyártók meglovagolják a manapság oly divatos „BIO” jelzőt és ezzel egy természetes védelmet, valódi hatást ígérnek. De hangsúlyozzuk, hogy ezek csak ígéretek – a valóság nem ezt tükrözi. Megkockáztatom, hogy gyakorlatilag egy erős fokhagymás bedörzsöléssel is többre mennénk. :) Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy nem sok hasznunk származik abból ha csak elriasztjuk a bolhákat kedvenceinkből, amelyek aztán ideiglenesen a lakásunkban, házunkban keresnek majd menedéket áldozatra várva. Ilyen, kizárólag riasztó hatással bíró készítmények a teljesség igénye nélkül: DR PET, BIOSPOTIX, PANZI, HAPPY PET

Bolhairtó készítmények: Ezek szintén lehetnek cseppentős (spot-on), nyakörv vagy sampon, esetleg permetezhető készítmények vagy porok. Közös jellemzőjük, hogy valódi parazitaellenes hatóanyagot tartalmaznak. Hatóanyag tartalmú készítményt kizárólag az erre engedéllyel rendelkező szakboltban vagy állatorvosnál vásárolhatsz.

 

És ezzel még nem biztos, hogy vége!

Külön támpont lehet számotokra, hogy ezeket a bolha és kullancsirtó készítményeket elkülönítve és lezárható szekrénybe, a vásárlók által nem hozzáférhető helyen lehet csak tárolni! Fontos tudni, hogy csak a hatóanyag tartalmú készítmények bírnak valódi irtó és valódi repellens (távoltartó) hatással, így használatuk során maguk a paraziták és azok lárvái, petéi is elpusztulnak és a hatásidő fennállásáig nem telepednek meg újabb paraziták.

 


Azonban sajnos az is tény, hogy bolhafertőzöttség esetén a paraziták 95 % nem a kedvencünkben tartózkodik, hanem annak a közvetlen környezetében. A fekhelyén, a lakás szőnyegében, padlórésekben, stb. Ezért fontos, hogy kedvencünk kezelésekor az állat közvetlen környezetét is mentesítsük hatóanyag tartalmú és lehetőleg permetezhető szerrel. Van-e különbség az állatorvos által adott és a szakboltban megvásárolható készítmények között? A válasz rövid: NINCS! A szakboltok sokkal kedvezőbb áron kínálják az ugyanazon hatóanyag tartalmú készítményeket. Sajnos kizárólag üzleti megfontolásból a gyártók egy-egy készítmény esetében az engedélyeztetési eljárás során kizárólag állatorvosi használatra vagy kizárólag állatorvosok által rendelhetővé tesznek bizonyos készítményeket. Kihasználva azt, hogy a gazdik sokkal inkább megbíznak az állatorvosukban, mint egy szakbolt eladójában vagy egy webáruházas termékleírásban, de tény, hogy a teljesen megegyező hatóanyag tartalmú készítményeket dupla, tripla áron kapjuk meg állatorvosi rendelőkben. Javasoljuk, ne nekünk higgy, hanem a saját szemednek.Aki veszi a fáradságot és elolvassa a bolhairtó készítmények hatóanyagát és hatóanyag tartalmát az hamar ráeszmél, hogy nincsenek csodák, és teljesen ugyanaz a permetrin vagy piretrin származék vagy fipronil vagy imidakloprid nevű hatóanyag van benne abban a készítményben is, amelyet az állatorvosától vásárolt meg sok esetben tripla áron. Ráadásul nem csak a hatóanyag fajtája megegyező, hanem még a mennyisége is.

A Pacsizoo kisállateledel és felszerelés szaküzletben bármelyik bolha és kullancsirtó készítményt beszerezheted, kedvező áron! Szaktanácsadással segítünk a megfelelő készítmény kiválasztásában.

 

Összefoglalva tehát:

1. Ha meg akarod szabadítani kedvencedet a bolháktól és nem akarsz benne kullancsot találni, akkor kizárólag olyan készítményt vegyél, amely gyógyszeres hatóanyagot tartalmaz. Egy szaküzletben értenek ehhez, hiszen ezért vannak! Amennyiben még nincs egy bejáratott készítményed, akkor mindenképpen szakboltban vásárolj, ahol segítséget és felvilágosítást kapsz!

2. Soha ne vásárolj bolhairtó készítményeket megbízhatatlan helyeken, pl. a piacokon. Ezek a kereskedők nem tudják szavatolni neked a termékeik származását, a valós hatását. Ez veszélyes is lehet, hiszen ismeretlen készítmények és hatóanyagok esetében kialakulhatnak olyan nem kívánt kölcsönhatások, amelyek akár kedvenced életébe is kerülhetnek. Nem is gondolnád, hogy milyen sok ilyen eset van!

3. Ne keresztezz különböző hatóanyagú készítményeket. Nem mindegyik hatóanyag kompatibilis a másikkal. Kérdezd ki a szakbolt eladóját, hogy milyen készítményeket használhatsz egyszerre az állaton vagy a környezetében! Egyszerre a nyakörv és a csepp teljesen felesleges, és akár létrejöhet nem kívánt kölcsönhatás is!

4. Sajnos gyakran találkozunk az illegális gyógyszer felhasználás és kereskedelem következményeivel, ezért javasoljuk, hogy mindenki csak arra engedéllyel és megfelelő szakismerettel rendelkező helyről vásárolj! Azt, hogy a lakóhelyeden vagy közvetlen környezetében hol találsz engedéllyel rendelkező szaküzletet, azt könnyen leellenőrizheted a NÉBIH honlapján. Írd be az általános keresőbe a település nevét és kidobja a találatokat. A keresőt itt éred el: http://portal.nebih.gov.hu/allatgyo...

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!