Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

Sérülések és veszélyek a forróságban – minden, amit tudni kell a kánikulában


Milyen kockázatok azok, ami kedvenceinket fenyegetheti, hogyan kerülhető el és mit érdemes tudni?

Mindenki, aki állattartó, annak felelősnek kell lenni az állata iránt. A nagy melegre minden élőlény érzékeny, nem kivétel ez alól egy állat sem, de talán a kutyákra leselkedhet leginkább a veszély.

Égés a mancsokon, hőguta, kiszáradás, szív és a keringési rendszer túlműködése, leállása. Ezek könnyen elkerülhetők, ha odafigyelünk szeretett kiskedvenceinkre. Sokszor a legegyszerűbb módszerek azok, amik nagyban megkönnyíthetik a mindennapokat a forróságban. Ilyen például az, hogy ha vizezzük a kutyát, leterítünk nedves törölközőt, használunk ventilátort, mindig biztosítjuk a friss hideg vizet és az árnyékot, főleg, ha a kint van a kutyus.


Tappancsok égése

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor mezítláb, cipő nélkül lép rá a forró betonra és felszisszenve átugrik az árnyékba vagy a fűre. A kutyák tappancsán a talppárnák, valamivel vastagabbak, mint az emberi talp, de a nagy hőségben percek alatt meg tud égni, ami rettenetes fájdalmat okoz az állatnak, arról nem is beszélve, hogy még el is fertőződhet, ha súlyosabb a baj vagy kezeletlen marad a seb. Egy 30 fok fölötti hőmérsékletnél a beton akár 50-60 fok is lehet, így el tudjuk képzelni, micsoda veszélyt jelenthet ez kutyánknak. Ügyelnünk kell arra is, hogy az egyes anyagok jobban, mások kevésbé vezetik a hőt. A fém, homok, beton nagyon, a fa például kevésbé.

Kis praktikákkal elkerülhetjük a balesetet, íme néhány, hogy megelőzhessük a bajt:

Ne vigyük el kutyusunkat a legmelegebb időpontba ki a napra. Ha sétáltatunk is, azt füves, árnyékos területen tegyük meg. Mindig ellenőrizzük a beton hőmérsékletét a kezünkkel vagy a talpunkkal, hogy mennyire forró. A kevesebb néha több, tartja a mondás… és ez itt is igaz, hiszen célszerűbb kevesebb időre levinni a kedvencünket sétálni, de többször. Ha nagyobb sétára szeretnénk menni, akkor azt vagy kora reggel, vagy a késő délutáni, esti órákban tegyük, amikor már nem tűz a nap és a beton is lehűlt annyira, hogy ne tudjon károkat okozni. Ha mégis muszáj a sivatagi hőségben kimerészkednünk, akkor használjunk speciális mancsvédő krémeket, amitől rugalmasabb lesz a bőr, így nem töredezik be, de még így se vigyük a felforrósodott járdán. Ha nem kivitelezhető semmilyen megoldás, akkor maradhat még egy szuper megoldás, ez pedig a zokni, eldobható lábbeli. Amikor pedig egy helyben kell állni vagy ülni, kreatívan egy nedves törölközőt is vihetünk magunkkal, amire a kutya kényelembe helyezheti magát. Tilos fürdés, úsztatás, strandolás után a kutyát a forró aszfaltra vinni, mert a víztől felpuhult bőr sokkal sérülékenyebb.  És legvégül minden séta után, de legalább minden nap nézzük át a mancsokat, hogy nem keletkezett e rajta sérülés.

Sajnos néha megtörténik a baj, mert nem voltunk elővigyázatosak. Van néhány jele a mancsokon jelentkező égésnek is. Sántikálva jár, sebek találhatóak a talpon, mint hólyagok, bőrelváltozások, vagy, ha elszíneződnek a tappancsok. Feltűnő lehet még az is ha rágja vagy nyalja a lábát.
Ezeket a tüneteket észlelve, elsősegélynyújtásban kell részesíteni az állatot. Nagyon fontos, hogy a sebet hűteni és tisztán kell tartani addig, amíg be nem gyógyul. Öblítsük le a mancsot, és tegyünk rá hideg borogatást. Kíméljük a mancsát, csak füves területre vigyük, vagy vegyük ölbe. Mélyebb seb esetén állatorvosnak mutassuk meg a kutya lábát, és ő eldönti milyen gyógymódot tud javasolni. Kötözzük be a lábat, vagy ha ez nem lehetséges húzzunk rá egy kutyacipőt, vagy zoknit. A kötözés vagy a zokni, azért kell, hogy ne tudja nyalogatni a sebet és ne sértse fel.

 

Forró autó és a kinti kutyák esete

Sokan hallották, tapasztalták már, hogy az autóban mennyire veszélyes tartózkodni forró időben. Sajnos mindenki hallotta a rémhíreket, babákról és kisgyerekekről, no meg persze házi kedvencekről, akik hőgutát kaptak vagy rosszabb esetben meg is haltak, mert „bent felejtették ” őket. Nos igen, az autó 60 fokra is fel tud melegedni, és így igen könnyedén hőgutát kap bármilyen élőlény, ami halálhoz vezet. Ne hagyjuk kedvencünket, felforrósodott, árnyék nélküli helyen. Igaz ez a kinti kutyákra is. Soha ne legyen az állat kikötve vagy fedetlen helyen. Árnyékot és hűvöset úgy biztosítsunk, hogy egy lepedőt kifeszítünk valahová, beengedjük a lakásba, vagy az alaksorba, pincébe. Legjobb megoldás, az, hogy ha rakunk ki valamibe kis pancsolót, amiben lehűtheti magát, de a mi még jobb, hogy fogunk egy slagot és bevizezzük a kutyust, először a lábakat és csak utána a testet. Legjobban a combok belső részénél tudjuk hűteni őket, de nem árthat, ha az egész test vizes. Egy benedvesített törölköző is megnyugvást hozhat. Mindennél fontosabb a friss és tiszta ivóvíz, ami legyen mindig 10-15 fokos. Lakásban tartott társainkkal is ugyan ezeket a hűtési technikákat meg lehet csinálni, amennyiben van egy kis erkély vagy kert.


Egyéb tudnivalók és technikák a hőség ellen

A nyírható kutyusok bundáját érdemes rövidre nyírni, főleg a sötét színű és a rövid orrú kutyák esetében fontos, mert a hőguta rájuk jobban érvényes lehet. Nagyon fontos, hogy a 25 fok feletti időben hősokk alakulhat ki, ha hosszú időn keresztül megterhelő mozgást végeznek, illetve ne vigyük ki a kutyákat délelőtt 11 és délután 3 órás között a melegre, mert a magas hőmérsékleten kívül az UV sugárzás is káros lehet rájuk nézve.

Szívbeteg, beteg, túlsúlyos, öreg vagy gyenge állatainkra talán még jobban figyeljünk oda, mint egészséges társaikra, mert az ő szervezetüket a nagy meleg még jobban igénybe veszi. Szívelégtelenség és keringési rendszer leállása is kialakulhat náluk.

A kutyáknak és a macskáknak sincsenek verejtékmirigyei, kivéve a talppárnák között, így izzadni nem képesek. Hűteni úgy tudják magukat, hogy lihegnek, és a nyelvük segítségével adják le a hőt. Éppen ezért olyan fontos, hogy a fent leírt praktikákkal segítsük kedvenceinket a nagy melegben is.

Ne csak a házi kedvenceinkre fordítsunk figyelmet, hanem a kóbor, hontalan és veszélyben lévő állatokra is gondoljunk, függetlenül attól, hogy háziállatról vagy vadállatról van e szó. Adjunk nekik vizet és keressük fel valamelyik állatvédő szervezetet, mert a mi felelősségünk, hogy a környezetünkben élő állatok is egészségesen és jól érezhessék magukat, mert felelősek vagyunk értük!

 

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!