Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

FIPROMAX SPOT ON KUTYÁKNAK A.U.V. (10pipetta/doboz)

A Fipromax Spot-On rácsepegtető oldat kutyáknak bolhák és kullancsok okozta fertőzés gyógykezelésére és megelőzésére szolgál. A készítmény alkalmas továbbá tetvek, ragadozó atkák elleni védekezésre és bolha okozta allergiás bőrgyulladás kezelésére és megelőzésére.

1. Az Állatgyógyászati gyógyszerkészítmény neve:


Márka: FIPROMAX

Bruttó ár:
17 890 Ft
-tól
FIPROMAX SPOT ON XL (40-60 kg) 10 PIPETTA
Darabár: 1998 Ft/db

26 375 Ft
26 375 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
264
hűségpont
FIPROMAX SPOT ON L (20-40 kg) 10 PIPETTA
Darabár: 1748 Ft/db

23 075 Ft
23 075 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
231
hűségpont
FIPROMAX SPOT ON M (10-20 kg) 10 PIPETTA
Darabár: 1580 Ft/db

20 875 Ft
20 875 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
209
hűségpont
FIPROMAX SPOT ON S (2-10kg) 10 PIPETTA
Darabár: 1355 Ft/db

17 890 Ft
17 890 Ft
külső RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
179
hűségpont

TERMÉKLEÍRÁS
HASZNOS TANÁCSOK

A Fipromax Spot-On rácsepegtető oldat kutyáknak bolhák és kullancsok okozta fertőzés gyógykezelésére és megelőzésére szolgál. A készítmény alkalmas továbbá tetvek, ragadozó atkák elleni védekezésre és bolha okozta allergiás bőrgyulladás kezelésére és megelőzésére.

1. Az Állatgyógyászati gyógyszerkészítmény neve:

- Fipromax Spot-On S 100 mg/ml rácsepegtető oldat kutyáknak A.U.V.
Fipronil: 67,0 mg, Butil-hidroxianizol: 0,134 mg, Butil-hidroxitouol: 0,067 mg, Etanol: 0,067 ml
- Fipromax Spot-On M 100 mg/ml rácsepegtető oldat kutyáknak A.U.V.
Fipronil: 134,0 mg, Butil-hidroxianizol: 0,268 mg, Butil-hidroxitouol: 0,134 mg, Etanol: 0,134 ml
- Fipromax Spot-On L 100 mg/ml rácsepegtető oldat kutyáknak A.U.V.
Fipronil: 268,0 mg, Butil-hidroxianizol: 0,536 mg, Butil-hidroxitouol: 0,268 mg, Etanol: 0,268 ml
- Fipromax Spot-On XL 100 mg/ml rácsepegtető oldat kutyáknak A.U.V.
Fipronil: 402,0 mg, Butil-hidroxianizol: 0,804 mg, Butil-hidroxitouol: 0,402 mg, Etanol: 0,402 ml
 

2. Ható- és segédanyagok megnevezése:

Hatóanyagok:

- Fipronil

Segédanyagok:

- Butil-hidroxianizol
- Butil-hidroxitouol
- Etanol

3. Javallatok:

Bolhák és kullancsok okozta fertőzés gyógykezelésére és megelőzésére. a készítmény alkalmas továbbá tetvek, ragadozó atkák elleni védekezésre és bolha okozta allergiás bőrgyulladás kezelésére és megelőzésére. Segítséget nyújt a rühatkák által okozott fertőzöttség leküzdésében. Hatékony a Lyme betegség vektora, az Ixodes ricinus ellen is.

4. Ellenjavallatok:

- A készítményt 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 2 kg-nál kisebb testtömegû kutyakölykökön nem alkalmazható!
- Nem alkalmazható beteg (szisztémás betegségben szenvedő, lázas) ill. lábadozó állatoknál!
- Nyulakon TILOS alkalmazni, mert súlyos mellékhatásokat és elhulást is okozhat!
- Ezt a terméket speciálisan kutyáknak fejlesztették ki. Macskáknál nem szabad használni a túladagolás veszélye miatt!

5. Mellékhatások:

Ha a készítményt a kutya lenyalja, rövid ideig nyálzást figyelünk meg, amit leginkább a vivőanyag okoz. Rendkívül ritkán az applikáció helyén átmeneti bőrirritáció (a bőr elszíneződése, szőrhullás, viszketés, kipirosodás) alakulhat ki. Kivételesen nyálzás, átmeneti idegrendszeri tünetek (hiperesztézia, depresszió), viszketés, szőrhullás, hányás és légzőszervi tünetek fordulhatnak elő. A termék túladagolása kerülendő.
Ha súlyos nem kívánatos hatást vagy egyéb, ebben a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

6. Célállat fajok:

Kutya

7. Adagolás, alkalmazási mód(ok) célállat fajonként:

A minimálisan ajánlott adag 6,7 mg fipronil/ttkg, azaz egy 0,67 ml-es (S) tubus 2-10 kg közötti kistestű kutyának.

Alkalmazási mód: rácsepegtetés

8. A helyes alkalmazásra vonatkozó javaslat:

- Tartsuk a tubust a hegyével felfelé, majd csavarjuk le a kupakot. A gerincvonal mentén, a lapockák között hajtsuk szét a szőrt, hogy a bőr láthatóvá váljék. Helyezzük a tubus hegyét közvetlenül a bőrre és nyomjuk meg a tubus hasát többször. Nagyobb testű kutyáknál a gerincvonalon több helyre applikáljuk a tubus tartalmát, hogy elkerüljük az oldat lecsurgását. Csak olyan helyre applikáljuk a készítményt, ahonnan azt az állat nem tudja lenyalogatni.
- El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemébe vagy szájába jusson.
- Fontos a pontos adagolás betartása.
- Havonta történő kezelés ajánlott olyan területeken, ahol a bolhával illetve kullanccsal a fertőződés veszélye nagy, ha a kutya bolhaallergiás illetve hipoallergén és lágyító samponokkal gyakran fürdetett kutyák esetében. Azokon a területeken, ahol kisebb a bolhákkal történő fertőzősdés veszélye és nem fordul elő kullancs, a készítmény használata két-három havonta elég.
- Sarcoptes scabiei var. canis okozta rühesség gyógykezelésére többszöri ismételt kezelés szükséges.
- Két kezelés között legalább négy hétnek kell eltelnie, mivel a készítmény ártalmassága nem igazolt ennél rövidebb időközönként való alkalmazás esetén.

9. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

- Nem értelmezhető.

10. Különleges tárolási előírások:

- Gyermekek elől gondosan el kell zárni!
- Eredeti csomagolásban tárolandó. Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
- Ezt az állatgyógyászati készítményt csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

11. Különleges figyelmeztetés(ek):

Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóan
A készítményt olyan helyre kell applikálni, ahonnan azt az állat nem tudja lenyalni, és gondoskodni kell róla, hogy az állatok egymást se tudják nyalogatni a kezelés után. Ne fürdessük/úsztassuk az állatot a kezelés utáni két napon belül. A heti egy alkalomnál gyakoribb fürdetés kerülendő, mivel nem ismert, hogyan befolyásolja a készítmény hatékonyságát. Egy-egy kullancs megtapadhat az állaton, ezért a fertőző betegségek átvitelét nem lehet teljesen kizárni. Ajánlott az állat tartózkodási helyét is kezelni a megfelelő ektoparazitikumokkal.

Túladagolás (tünetek, sürgősségi intézkedések, antidotumok)
A nemkívánatos hatások megjelenésének kockázata növekedhet túladagoláskor, ezért az állatokat mindig a testtömegüknek megfelelő méretű tubussal kell kezelni.

Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések.
A készítmény nyálkahártya- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy szembe vagy szájba jusson.
Az alkalmazó, ill. az állat ektoparazitikumokkal vagy alkohollal szembeni ismert túl érzékenysége esetén kerülni kell az érintkezést a készítménnyel. El kell kerülni, hogy a tubus tartalma a bőrre jusson. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel alaposan kezet kell mosni. Ha véletlenül szmbe kerül a termék, akkor tiszta vízzel alaposan ki kell mosni. A készítmény használata után kezet kell mosni. Amíg az alkalmazás helye szárazzá nem válik, addig a kezelt állatokat nem szabad simogatni és a gyereket nem szabad engedni játszani velük. Ezért javasolt az állatokat kora este kezelni, továbbá nem szabad hagyni, hogy a frissen kezelt állatok a gazdáikkal, főként gyermekekkel együtt aludjanak. A kezelés alatt nem szabad dohányozni, enni és inni.

12. A fel nem használt készítmény vagy hulladékának kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások, (amennyiben szükségesek):

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékot a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
A készítmény és csomagolóanyaga nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre. A kezelést követő két napon belül a kezelt állatot tilos természetes vizekben úsztatni.

13. A használati utasítás utlosó jóváhagyásának dátuma:

2016. március 29.

 

A vérszívó élősködők közül a bolhák támadására szinte egész évben számítanunk kell. A bolhák kedvencünk szőr között elrejtőzve a lakásba is bejutnak. A lakásban lévő szőnyegekben, padlószőnyegben, számukra kedvező hőmérsékleti viszonyok között pedig szaporodásnak indulnak. Egyetlen nőstény bolha napi 30-50 pete lerakására képes, és ezt heteken keresztül tudja megszakítás nélkül folytatni. A peték és az egyéb fejlődési alakok a lakás minden rejtett zugát elárasztva folyamatos utánpótlást biztosítanak a bolhaállománynak, így a kipusztításuk otthonunkból nem egyszerű feladat. A bolhák vérszívással károsítják áldozataikat, más élősködőket és fertőző betegségeket is terjesztenek, valamint a bolha nyálában lévő anyagokra allergiásan reagáló kutyák, ritkábban macskák esetében súlyos bőrgyulladást is okozhatnak. Ha kedvenceink elkapják a bolhákat, szétrágják és lenyelik őket, ezzel a szervezetükbe kerül a bolha által hordozott uborkamagképű galandféreg petéje, amely a bélben kifejlődik és élősködik. Amennyiben kedvencünk bolhás, akkor gyakorlatilag férgesnek is tekinthető. A macskabolha támadhatja mind az embert, mind pedig házi kedvenceinket. Közülük a legutóbbi vizsgálatok szerint a macskabolha terjedt el legszélesebb körben, s ez a faj különösen fontos szerepet játszik az allergiás bőrgyulladások kialakulásában. A bolhák elszaporodása elsősorban ott várható, ahol a gondatlan tulajdonosok nem kezelik rendszeresen kedvenceiket a külső élősködők ellen. A környezetünkben lévő teljes bolhapopulációnak mindössze 5%-a található meg a gazdaállatban, 95%-a pedig kedvenceink tartózkodási helyén, illetve a lakásban. Egy nősténybolha 2 hónapos élete során kb. 2000 petét rak le a szőrzetben. A bolhapopuláció 95%-a még nem kifejlett stádiumban (pete, lárva, báb alakban) található az állat környezetében, például a megszokott fekvőhelyein, a szőnyegekben vagy padlószőnyegben. Porszívóval el lehet őket távolítani, de a porzsákban is átalakulhatnak lárva stádiumba. Az átalakulásuk felnőtt bolhává gyors. A kikelést robbanásszerűen beindítja a gazdaállat testhője, légzése. A kutya vagy macska a kikelési hely mellett áthaladva magához vonzza a frissen kikelt, kifejlett bolhákat. A kezdeti bolhafertőződés az idő legnagyobb részében nem az állatok közötti kontaktus révén történik, hanem elsősorban ott, ahol a bolhákkal fertőzött állat tartózkodási helye található. A bolhák fejlődési ciklusának lényegi része, a lárvaállapotok és a bábok, nem az Ön kedvencén, hanem annak környezetében, láthatatlanul történik. A hatékony bolhamentesítés 1. A bolhairtót mindig az előírt módon, mennyiségben és időben kell használni! 2. Az egy háztartásban élő összes állatot egyszerre kell kezelni 3. A bolha elleni védekezésnek folyamatosnak kell lennie 4. A lakást, a szőnyegeket, az állatok fekhelyét és tartózkodási helyét, még az autót is gondosan tisztítani, porszívózni, bolhairtó szerekkel kezelni kell. A szabályok betartása után is legalább három-négy hónapig kell várni, mire kedvenceinket és lakásunkat is megszabadítottuk a bolháktól! Nem hagyhatjuk kedvenceinket a kellemetlen élősködőkkel együtt élni. Nem csak a kényelmetlen viszketés okoz problémát, de a bolha, mint köztigazda egyéb férgekkel fertőzheti meg a kisállatot és a család tagjait, különösen a gyerekeket.