Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

PRAC-TIC SPOT ON (3 pipetta)

1. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 
 
Hatóanyag:  Milliliterenként 625 mg piriprolt tartalmaz. 
Minden pipetta PRAC-TIC a következőket tartalmazza: 
 
Kiszerelési egység Piriprol: 
PRAC-TIC kistestű kutyáknak 5.0 ml 56.25 mg
PRAC-TIC kistestű kutyáknak 5.0 ml 137.5mg
PRAC-TIC közepes testű kutyáknak 5.0 ml 27mg
PRAC-TIC nagytestű kutyáknak 5.0 ml 625mg


Márka: NOVARTIS

Bruttó ár:
4 590 Ft
-tól
PRAC-TIC SPOT ON (22 - 50KG-IG) - 3 pipetta
Darabár: 2.430 Ft/pipetta

7 290 Ft
7 290 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
87
hűségpont
PRAC-TIC SPOT ON (11 - 22KG-IG) - 3 pipetta
Darabár: 1.896 Ft/pipetta

5 690 Ft
5 690 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
68
hűségpont
PRAC-TIC SPOT ON (4.5 - 11KG-IG) - 3 pipetta
Darabár: 1.630 Ft/pipetta

4 890 Ft
4 890 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
59
hűségpont
PRAC-TIC SPOT ON (2-4.5 KG-IG) - 3 pipetta
Darabár: 1.530 Ft/pipetta

4 590 Ft
4 590 Ft
KÜLSŐ RAKTÁRON
Szállítás: 3 - 5 nap
55
hűségpont

TERMÉKLEÍRÁS
HASZNOS TANÁCSOK

1. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 
 
Hatóanyag:  Milliliterenként 625 mg piriprolt tartalmaz. 
Minden pipetta PRAC-TIC a következőket tartalmazza: 
 
Kiszerelési egység Piriprol: 
PRAC-TIC kistestű kutyáknak 5.0 ml 56.25 mg
PRAC-TIC kistestű kutyáknak 5.0 ml 137.5mg
PRAC-TIC közepes testű kutyáknak 5.0 ml 27mg
PRAC-TIC nagytestű kutyáknak 5.0 ml 625mg

Segédanyagok: 0,1% Butilhidroxitoluén (E321) 
 
 
2. GYÓGYSZERFORMA: Színtelen vagy sárga, tiszta rácsepegtető oldat. 
 
 
3. KLINIKAI TULAJDONSÁGOK 
3.1. Célállat(ok): Kutya 
 
3.2. Terápiás javallatok célállat fajonként 
 
Kutyák bolhásságának (Ctenocephalides canis és Ctenocephalides felis) kezelésére és megelőzésére. Az inszekticid hatás időtartama új fertőződéssel szemben minimum 4 hétig fennáll. A termék a bolhanyál okozta allergiás dermatitis (FAD) elleni kezelési stratégia részeként használható. 
 
Kutyák kullancsfertőződésének (Ixodes ricinus, Ixodes scapularis, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus sanguineus, Amblyomma americanum) megelőzésére és kezelésére . A termék atkaölő hatékonyságának időtartama kullanccsal szemben 4 hétig fennáll. 
 
3.3. Ellenjavallatok: Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál. Nem alkalmazható fenilpirazolokkal, vagy bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység esetén. Ne használjuk beteg (pl. szisztémás megbetegedés, láz) vagy lábadozó állatoknál. A terméket speciálisan kutyákra fejlesztették ki. Ne használjuk macskáknál, mert túladagoláshoz vezethet. Nyulakon a készítmény nem alkalmazható. 
 

3.4. Különleges figyelmeztetések 
 
Ez az állatgyógyászati termék kutyák kullancsok és kifejlett bolhák okozta fertőződésének kezelésére szolgál. Az egy háztartásban élő összes kutyát kezelni szükséges. 
 
Súlyos fertőzöttség esetén kezelés előtt a kutyák környezetét fel kell porszívózni és megfelelő rovarölő szerrel kell kezelni. 
 
A kutyák 48 órával a kezelés előtt nem füröszthetők vagy samponozhatók. A kezelt kutya 24 órával a kezelés után történő vízbe merítése vagy samponozása ronthatja a kezelés hatékonyságát. Mindamellett, a hetente történő vízbe merítés nem befolyásolta a kezelés hatékonyságát. 
 
3.5. Az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések 
 
i) Különleges figyelmeztetések állatokon való alkalmazáshoz 
 
A termék csak rácsepegtető oldatként alkalmazható, ne adjuk szájon át vagy bármely más módon. 
 
Gondoskodjunk róla, hogy a szer ne jusson a kezelt állat szemébe. 
 
Fontos, hogy olyan testrészre csepegtessük rá az adagot, ahonnan a kutya nem tudja lenyalni, és győződjünk meg róla, hogy az állatok egymást sem nyalogatják a kezelés után. 

 
A kezelés után a kullancsok leválnak a gazdaállatról 24-48 órán belül, mégis, egyes kullancsok rajta maradhatnak az állaton. Ezért a kullancs által terjesztett fertőző betegségek átvitele nem zárható ki teljes mértékben. 
 
ii) Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések 
 
Óvintézkedésként, a kezelt állattal való közvetlen érintkezést, valamint a gyerekeknek a kezelt állattal való kontaktusát el kell kerülni, amíg az alkalmazási terület meg nem szárad. Ezért javasolt, hogy az állat kezelése az esti órákban történjen és a kezelt állat ne aludjon a gazdájával, különösen gyermekkel ne. 
 
Fenilpirazol vegyületetek vagy a vivőanyagok iránt ismerten túlérzékeny személyek kerüljék az érintkezést az állatgyógyászati termékkel. 
 
Kerüljük el a bőr érintkezését a pipetta tartalmával. Használat után a kezet és minden egyéb, a szerrel érintkező testrészt vízzel és szappannal alaposan mossunk meg. Ha véletlenül szembe kerül a szer, gondosan ki kell öblíteni. 
 
Ne dohányozzunk, együnk vagy igyunk, amíg a termékkel dolgozunk. 
 
iii) Egyéb figyelmeztetések 
 
Gondoskodjunk róla, hogy a a szőrzetet ne nedvesítsük be túlságosan a termékkel, mivel ez a kezelt területen lévő szőrzet összecsomósodását okozhatja. Ha ez mégis előfordul, a jelenség 24 órával az alkalmazás után eltűnik. 

3.6. Mellékhatások (gyakorisága és súlyossága) 
 
A következő helyi reakciók figyelhetők meg az alkalmazás helyén: a szőrzet elszíneződése, helyi szőrhullásvagy viszketegség. Az alkalmazási területen helyi szépséghibák előfordulása, mint a szőrzet zsírosodása vagy csomósodása általános. Ezen jelenségek a kezelés után 48 órán belül eltűnnek. 
 
Ha a kutya nyalogatja a kezelt területet, rövid idejű erősebb nyálzás megfigyelhető. Ez nem mérgezési tünet, és néhány perc alatt kezelés nélkül elmúlik. Helyes alkalmazási mód esetén a kezelt terület nyalogatásának lehetősége minimalizálható. 
 
3.7. Vemhesség, laktáció idején történő alkalmazás 
 
Az állatgyógyászati készítmény ártalmatlansága nem igazolt vemhesség és laktáció idején, valamint tenyészállatoknál, bár laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatok szerint a készítmény nem rendelkezik bizonyított teratogén, foetotoxikus, maternotoxikus hatással. Kizárólag a kezelést végző állatorvos javaslatára, a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelését követően alkalmazható. 
 
3.8. Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók 
 
Nem ismeretesek. 
 
3.9. Adagolás és alkalmazási mód rácsepegtetéses alkalmazásra 
  
Bolhásság kezelése és megelőzése 
 
A piriprol 24 órán belül elpusztítja a bolhákat. Egy kezelés 4 hétre megakadályozza a bolhával való fertőződést. A termék havi rendszerességgel alkalmazandó, ha a bolhanyál okozta allergia elleni stratégiai kezelés részeként használjuk. 
 
Kullancs fertőzöttség kezelése és megelőzése: a piriprol 48 órán belül elpusztítja a kullancsokat. Egy kezelés 4 hét időtartamra hatékony kullancs ellen. 

Alkalmazás módja 
 
Kizárólag külsőleges alkalmazásra. 
 
Vegyünk ki 1 pipettát a csomagból. Tartsuk a pipettát függőleges helyzetben. A pipetta keskenyebb végét fogva biztosítható a tartalom elülső részbe való áramlása. Törjük le a pipetta tetejét a bejelölt vonalnak megfelelően.Válasszuk szét a szőrzetet az állat hátán a lapockák között, mígnem a bőr látható lesz. 

 
Tegyük a pipetta csúcsát a bőrre és nyomjuk meg enyhén a pipettát több ízben, 1 vagy 2 helyre, hogy a tartalma a bőrre ürüljön. 
 
Az 5 ml-es pipettát 2-3 pontra alkalmazzuk nagytestű kutyáknál, a hát középvonalában, hogy a lefolyást megakadályozzuk. 
 
3.10. Túladagolás (tünetek, sürgősségi intézkedések, antidotumok) 
 
A hat hónapon keresztül az ajánlott dózis háromszorosával havonta kezelt kutyáknál enyhe idegrendszeri tünetek, mint inkoordináció és támolygás jelentkezett. A kezelést követő 3 órán belül ezek a tünetek megszűntek. 
 
Egy állatnál a nyolcból, melyet az ajánlott adag ötszörösével kezeltek ismételten, múló lihegés, remegés és rángatózás volt megfigyelhető. Ezek a tünetek a kezelést követően 18 órán belül elmúltak. 
 
Az ajánlott maximális adag tízszeresével történő egyszeri kezelés után a következő mellékhatások voltak megfigyelhetők: hányás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, izomremegés, bizonytalanság, nehéz légzés. 
 
Minden tünet 24 órán belül teljesen megszűnt, az étvágytalanság kivételével. 
 
Az állatgyógyászati készítmény túladagolása a kezelés helyén a szőrzet összecsomósodását okozhatja 24 órán keresztül. 

4. Lejárati idő 
 
A kereskedelmi csomagolású állatgyógyászati készítmény lejárati ideje: 2 év. 
 
5. Különleges tárolási előírások 
 
A pipettákat az eredeti csomagolásban tároljuk, hogy a fénytől megóvjuk. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A vérszívó élősködők közül a bolhák támadására szinte egész évben számítanunk kell. A bolhák kedvencünk szőr között elrejtőzve a lakásba is bejutnak. A lakásban lévő szőnyegekben, padlószőnyegben, számukra kedvező hőmérsékleti viszonyok között pedig szaporodásnak indulnak. Egyetlen nőstény bolha napi 30-50 pete lerakására képes, és ezt heteken keresztül tudja megszakítás nélkül folytatni. A peték és az egyéb fejlődési alakok a lakás minden rejtett zugát elárasztva folyamatos utánpótlást biztosítanak a bolhaállománynak, így a kipusztításuk otthonunkból nem egyszerű feladat. A bolhák vérszívással károsítják áldozataikat, más élősködőket és fertőző betegségeket is terjesztenek, valamint a bolha nyálában lévő anyagokra allergiásan reagáló kutyák, ritkábban macskák esetében súlyos bőrgyulladást is okozhatnak. Ha kedvenceink elkapják a bolhákat, szétrágják és lenyelik őket, ezzel a szervezetükbe kerül a bolha által hordozott uborkamagképű galandféreg petéje, amely a bélben kifejlődik és élősködik. Amennyiben kedvencünk bolhás, akkor gyakorlatilag férgesnek is tekinthető. A macskabolha támadhatja mind az embert, mind pedig házi kedvenceinket. Közülük a legutóbbi vizsgálatok szerint a macskabolha terjedt el legszélesebb körben, s ez a faj különösen fontos szerepet játszik az allergiás bőrgyulladások kialakulásában. A bolhák elszaporodása elsősorban ott várható, ahol a gondatlan tulajdonosok nem kezelik rendszeresen kedvenceiket a külső élősködők ellen. A környezetünkben lévő teljes bolhapopulációnak mindössze 5%-a található meg a gazdaállatban, 95%-a pedig kedvenceink tartózkodási helyén, illetve a lakásban. Egy nősténybolha 2 hónapos élete során kb. 2000 petét rak le a szőrzetben. A bolhapopuláció 95%-a még nem kifejlett stádiumban (pete, lárva, báb alakban) található az állat környezetében, például a megszokott fekvőhelyein, a szőnyegekben vagy padlószőnyegben. Porszívóval el lehet őket távolítani, de a porzsákban is átalakulhatnak lárva stádiumba. Az átalakulásuk felnőtt bolhává gyors. A kikelést robbanásszerűen beindítja a gazdaállat testhője, légzése. A kutya vagy macska a kikelési hely mellett áthaladva magához vonzza a frissen kikelt, kifejlett bolhákat. A kezdeti bolhafertőződés az idő legnagyobb részében nem az állatok közötti kontaktus révén történik, hanem elsősorban ott, ahol a bolhákkal fertőzött állat tartózkodási helye található. A bolhák fejlődési ciklusának lényegi része, a lárvaállapotok és a bábok, nem az Ön kedvencén, hanem annak környezetében, láthatatlanul történik. A hatékony bolhamentesítés 1. A bolhairtót mindig az előírt módon, mennyiségben és időben kell használni! 2. Az egy háztartásban élő összes állatot egyszerre kell kezelni 3. A bolha elleni védekezésnek folyamatosnak kell lennie 4. A lakást, a szőnyegeket, az állatok fekhelyét és tartózkodási helyét, még az autót is gondosan tisztítani, porszívózni, bolhairtó szerekkel kezelni kell. A szabályok betartása után is legalább három-négy hónapig kell várni, mire kedvenceinket és lakásunkat is megszabadítottuk a bolháktól! Nem hagyhatjuk kedvenceinket a kellemetlen élősködőkkel együtt élni. Nem csak a kényelmetlen viszketés okoz problémát, de a bolha, mint köztigazda egyéb férgekkel fertőzheti meg a kisállatot és a család tagjait, különösen a gyerekeket.