Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

Új családtag érkezik

Hurrá, kiskutya!

Egy kölyök érkezése mindig izgalmas élmény, ám nagy felelősséggel jár. A kutyatartás sok időt, energiát és anyagi áldozatot igényel a gazdi részéről. Mivel a kutya akár az elkövetkezendő 10-15 évben társunk lehet, így nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk a család számára megfelelő fajtát ( pl: nagy mozgásigényű kutyát csak akkor válasszunk, ha elég időnk lesz játszani/sportolni vele ). Még a kölyök megérkezése előtt ajánlatos beszerezni a számára szükséges használati eszközöket (nyakörv, hám, szájkosár, póráz, fekhely vagy kutyaház, tálak, játékok), amelyek biztosítják a komfortérzetét és biztonságát az új helyen.

Tudatosan nevelj!

(Megtalálni a szigor és a mindent megengedek közötti arany középutat...Értő szeretettel)

Már kölyökkorban el kell kezdeni a kutyus nevelését, de csak a szükséges alapokkal kezdjük. Vegyük figyelembe, hogy hamar lankad a figyelmük, és mivel ilyenkor a kutyusnak még nincs kifejlett idegrendszere, ne legyen a nevelés intenzív. A foglalkozás lényege a türelem, a következetesség és a dicséret. Az első és legfontosabb, hogy a kutya megtanulja a nevét, ami lehetőség szerint legyen rövid, amit folyamatosan ismételve könnyen megjegyez.

Praktikus parancsszavak:

Tanítsuk meg az „ÜL!” parancsszóra, melyet a legegyszerűbb az étel odaadása előtt mondani és a kutyus hátsóját finom mozdulattal lenyomni. Ha valamit tiltani akarunk, határozott „NEM!” -mel tegyük, ne fűzzünk hozzá hosszas magyarázatot. A kutya behívása, magunkhoz szólítása a legnehezebb feladat mindenki számára, de ennek megtanulása elkerülhetetlen, sok esetben akár a kutya életét is megmenthetjük vele. Tegyük rá a kutyusra a pórázt, álljunk meg előtte, várjuk meg, míg ránk figyel. Ekkor lassan hátráljunk és közben hívogassuk a „GYERE IDE!” parancsszóval. Szükség esetén a pórázt nagyon óvatosan húzzuk magunk felé, közben hátráljunk tovább és folyamatosan ismételgessük a parancsot. Előbb-utóbb tudatosulni fog a kutyusban, hogy mit is várunk el tőle. Tanítsuk meg, hogy a kertből, a lakásból nyitott ajtó mellett sem mehet ki. Mindig ültessük le, mielőtt kilépnénk vele az ajtón és mondjuk a „MARADJ!” parancsszót. Mi menjünk ki és szoktassuk hozzá a kutyát, hogy ő csak a parancs oldásakor léphet ki és ugyanezt tanítsuk meg a járdáról való lelépésnél is. A felsorolt feladatokat minden nap, többször gyakoroljuk, hogy bevésődhessen a kutyák emlékezetébe. Ha látjuk, hogy fáradt, hagyjuk játszani, hiszen még kölyök. A nevelés (inkább a kutyával való együttműködés) lényege, hogy SOHA ne veréssel próbáljuk rávenni valamire a kutyust, ill. megtorolni valamit rajta. Minden gyakorlatot kövessen dicséret, simogatás, esetleg jutalomfalat. Ha valami rossz fát tesz a tűzre, elég leszidni őt, mert ha elnyertük szeretetét, ez is bántani fogja!

A kiskutya nem játékszer

Sokan követnek el hibát a kutya gyerekkel való megismertetésénél. Először is mondjuk meg gyerekünknek, hogy a kutyus nem "plüssből" van, ő egy élőlény, érzi a simogatást, de a fájdalmat is. A gyereket meg kell tanítani a kutya tiszteletére. Természetesen a kutyát is meg kell tanítani bizonyos szabályokra, de ez kölyök korban nem okoz gondot.

Mit és hogyan egyen az új jövevény?

A kutya alapvető biológiai létszükséglete a jó minőségű, teljes értékű táplálék, mely hatással van az általános egészségi állapotára, a hangulatára, az ellenálló képességére, a fizikai és szellemi kitartására, és ami a legfontosabb, a maximálisan elérhető életkorára. A tápláléknak egyrészt a kutya szempontjából kell ízletesnek lennie, másrészt meg kell felelnie azoknak az egészségügyi és biológiai kívánalmaknak, amelyekre a kutyának növekedése, fejlődése szempontjából szüksége van.
Minden kutya legideálisabb tápláléka az, amelyik figyelembe veszi a korát, testméretét és esetleges egészségügyi szükségleteit valamint megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát) és a hatóanyagokat ( ásványi anyagok és vitaminok). Kezdő kisállat tartóként szakboltokban tájékozódjunk és bátran kérjünk tanácsot, segítséget. Az internet világa - különösen a kutyák és macskák táplálása kapcsán - legalább annyira lehet haszontalan, mint hasznos. Hasonlóan igen rossz gyakorlat kezdő kisállattulajdonosok körében, amikor az új jövevény megérkezését követően rögtön sietnek a legközelebbi multi áruházba, és telepakolják a kosarukat csupa "hasznos" és "praktikus" holmival, eledellel. Sajnos a legtöbb esetben az a tapasztalat, hogy a multikban található kisállat szakáruházak sem a legideálisabbak ilyenkor.


Kiskutya etetése

A kölyökkutya 4 hónapos koráig napi négyszeri etetése ajánlott, majd 6 hónapos korától 1 éves koráig napi háromra csökkenthető az adagok száma. Egy éves korától napi egyszer elég egy kiadós etetést megejteni.  Egy kölyökkutya rengeteg törődést és figyelmet igényel, az etetés terén pedig még inkább. Nagyon gyorsan felnőnek, ezért magas energiatartalmú étrendre van szükségük (az első évben annyit fejlődnek, mint egy gyerek serdülőkorában). Az adagok mennyiségénél figyelembe kell venni, hogy gyomruk nagyon kicsi, így kis adagokban kell megadni nekik mindazon tápanyagokat, amikre szükségük van. A szájuk ugyancsak kicsi, így külön nekik készült ételeket kell kapniuk, mert a felnőtt kutyáknak készült eledelek többsége nem felel meg a kölykök igényeinek.  A kölyökkutyát speciális, neki készült eledellel etessük, ne adjunk neki maradékot! Ne hagyjuk a kölyök táljában egész nap az ételt, mondván: egyen, amikor jól esik. Jó, ha mindig ugyanarra az időpontra időzítjük az etetést, fél óráig hagyjuk falatozni, azután a maradékot elvesszük előle. Legalább szobahőmérsékletű eledelt adjunk, ne hűtőből kivett hőmérsékletűt!

Összegezve:

A kölyökkutyát speciális, nekik készített táppal etessük és ne emberi étellel, mert az nem biztosítja az egészséges fejlődést egy kölyökkutya számára, míg egy jó minőségű kész kutyaeledel tartalmazza az összes szükséges ásványi anyagot. A kölyökkutyák fehérje- és zsírszükséglete jóval nagyobb, mint a felnőtt kutyáké és a kész tápok ennek megfelelően vannak összeállítva. Értelem szerűen a macskatáp sem kielégítő egy kutya számára, így mellőzzük a közösre szervezett vacsorákat a cicákkal.

Mire van szüksége  egy kölyökkutyának? Mikor boldog a kis kedvenc?

Ha biztosítjuk számára:

  • a kutya életkorához, egészségi állapotához illő minőségi táplálékot
  • a rendszeres közös játékot az emberi társakkal és fajtársakkal
  • nyugalmat, pihenést
  • mozgás igény kielégítését
  • munkavégzést
  • tanítást
  • egészségügyi ellátást

 

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!