Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

Olcsó húsnak híg a leve – a médiatápok és a minőség


A lényeg a hátoldalon található, amely az árnál jóval kisebb méretben olvasható!

Egész évben roskadoznak a multik polcai az olcsóbbnál olcsóbb kutya-és macskatápoktól. Ezzel pedig egyenes arányban nő a házi kedvencek és különösen a kutyák körében a rákos és egyéb megbetegedéseinek száma, amit – ahogy az embernél is – érdemes lenne sok egyéb tényező mellett a táplálás minőségében is meglátnunk!

A reklámipar igen erős és nyilvánvaló. Ha az ember százszor lát valamit, amiről azt mondják, tízből kilenc szakértő ajánlja, úgy érzi, tudja is, mit tartalmaz. Az árban persze vastagon benne van a reklámköltség is, amelyet ha levonunk, egy alsókategóriás kutyatáp ára marad a „kutyák és macskák kedvenc eledeléből”.

Prémiumként eladva nézzük meg, hogy mit tartalmaz: húst alig, de ha mégis, annak eredete rejtély. Tehát az ár közel sem mindig mérvadó! Ha drágábbnak is tartjuk, ez még nem garancia arra, hogy a megfelelőt is választottuk!

 

A prémiumot a pénztárcánk bánhatja?

Nos, felmerül a kérdés, hogy valóban megfizethetetlen a valóban prémium minőség? A válasz egyértelműen: NEM. Nyilván vonzó az, hogy körülbelül 100 Ft-ból kihozhatunk egy napi etetést 20 kg 2000 Ft-os multi tömegtápból, de a kutya nem malac, hogy mindent megegyen. Megeszi azt is, mert éhes, de a valós tápanyagszükségletétől nagyon messze áll a kapott mennyiség, ha tartalmaz egyáltalán.

Mi is a prémium minőség? Alapvetően az, ha a kutyatáp egy fajta értékes fehérje(hús!)-és szénhidrátforrást tartalmaz továbbá legyen színezék, szója és tartósítószer mentes.

Az értékes anyagot is tartalmazó kutyatápot már kilónként 450-500 Ft-ért megvehetjük, a csúcsminőségig pedig 1500-2000 Ft-ig is elmehetünk, ha megengedhetjük magunknak. Mindig számoljunk azzal is, hogy a prémium kutyatáp etetési mennyisége is csökken a tápérték miatt, de attól függetlenül, hogy milyen fajta, súlyú és méretű kutyát kell ellátnunk, kisebb mennyiséggel számolhatunk.

Ez így egy napi kávé árába kerül és mégsem a 100 Ft/kg-os multi Bodri került a tálba. Zárójelben megjegyezhetjük, hogy az állatok gyógy-és kiegészítő kezelése baj esetén sem pénztárcakímélő! Arról nem is beszélve, hogy az állat eközben szenved! Igen, az emészthetetlen anyagokkal felturbózott multi és médiatápok megemésztése folyamatos szenvedéssel jár állatainknak. Csak éppen nem igen tudnak panaszkodni enyhe gyomorfájásra, puffadásra, illetve az egyéb folyamatos gyulladásos tünetekre, amelyeket ezek a multi és médiatápok, vagy a házikoszt, vagy az egyoldalú nyers etetés okoz. Mindezeken túl folyamatos fokozott hasnyálmirigy és májműködésre is késztetjük szerencsétlen mit sem sejtő kedvenceinket.

Összességében átlagosan 3-4 évvel rövidítjük meg tudatlanságunkkal, és spórolásunkkal kedvenceink egészségesen leélhető életét. Ezek sajnos nem fikciók, hanem tények amelyeket a statisztikák egyértelműen alátámasztanak!


Miben is mérjük a valódi minőséget?

És akkor térjünk rá azokra, akikről ennek szólnia kellene, a kedvencekre. A kutya és a macska szívesen fogyaszt száraztápot. Megszokja, ha nem kap mást, és azon sem kell csodálkozni, ha az ízfokozókkal megszórt multiolcsóságok után nem csap le a prémium kutyatápra, mint gyöngytyúk a takonyra, hisz a minőségi eledel a mesterséges ízfokozókkal, hozzáadott cukrokkal nem operál. Cserébe viszont teljes értékű táplálást és valódi tápértéket, energiát ad. Látható lesz a különbség, ugyanis a kutya energikussá, egészségesebbé, fénylő szőrűvé válik, immunrendszere erős lesz.

A prémium táp felismerhető arról is, hogy leírásában pontosan fel vannak tüntetve az összetevők, azok értéke magas vagy aránya megfelelő, de a nagyjából odanyomtatott összetétel biztos jele a bizonytalan vagy rossz minőségnek. Az olcsó konzervek a lehető legrosszabb választás és egyben a legdrágább vízkészletek az éléskamránkban! Húst nem, vagy alig tartalmaznak, konzervvizet viszont annál inkább.

Ha látod kedvenceden, hogy jól érzi magát, az ürítése pedig még vendégek előtt is vállalható, abból látható, hogy a kutyatáp mennyire jól emészthető, mennyi benne a felesleges anyag és mennyi szívódott fel belőle. Fontos, hogy az emberrel ellentétben a kutya és a macska nem igényli a változatos étrendet! Ha egy kutyatáp bevált, nem kell folyton váltogatni „már biztos megunta” címszó alatt, ezzel nem okozunk nekik csalódást. Ellenben az állandó tápváltogatással hasmenést azt annál inkább okozunk!

A „szűkösebb” hónapokban is tartsuk szem előtt kedvencünk egészségét és biztosítsuk jó közérzetét!