Rendelj akár telefonon is (8 – 19 óráig)
06 30 459 8470

"Nincs az a hit, mely töretlen maradna, kivéve egy igazán hűséges kutyáét.„
(Konrad Lorenz)


.

AKCIÓS TERMÉKEK

Olcsó húsnak híg a leve – a médiatápok és a minőség


A lényeg a hátoldalon található, amely az árnál jóval kisebb méretben olvasható!

Egész évben roskadoznak a multik polcai az olcsóbbnál olcsóbb kutya-és macskatápoktól. Ezzel pedig egyenes arányban nő a házi kedvencek és különösen a kutyák körében a rákos és egyéb megbetegedéseinek száma, amit – ahogy az embernél is – érdemes lenne sok egyéb tényező mellett a táplálás minőségében is meglátnunk!

A reklámipar igen erős és nyilvánvaló. Ha az ember százszor lát valamit, amiről azt mondják, tízből kilenc szakértő ajánlja, úgy érzi, tudja is, mit tartalmaz. Az árban persze vastagon benne van a reklámköltség is, amelyet ha levonunk, egy alsókategóriás kutyatáp ára marad a „kutyák és macskák kedvenc eledeléből”.

A kutya mancsának ápolása


Van, amire télen különösen ügyelni kell

A tappancsok rendben tartását otthoni körülmények között is kényelmesen elvégezhetjük, ha nem áll módunkban kutyakozmetikushoz vinni az ebet. Az ápolás módja értelem szerűen függ a kutya fajtájától, szőrének minőségétől és az életkörülményeitől is. Aktualitása révén beszéljünk előbb a télen fellépő problémákról. Az utak sózása folytán az egyébként egészséges tappancsok is könnyebben sérülnek meg, főleg, ha erre érzékeny is a kutyus.

Mire ügyeljünk télen a szabadban tartott kutyáknál?


A kutya fekhelyének megfelelő kialakítása

Minden kutyatartó nagy dilemmája, hogy szabadban tartott kedvence maradjon-e jól megszokott helyén vagy engedjük be a lakásba. A legfontosabb, hogy eldöntsük: kinti vagy benti kutyát szeretnénk-e nevelni. Nem tanácsos a kettő elegye, ugyanis ha a kint tartott kutyán néha-néha megesik a szívünk és beengedjük a lakásba, értelem szerűen máskor is be szeretne jönni és vagy az ajtót fogja kaparni, vagy egyfolytában ugatni fog. Ha kutyánknak van egy jól téliesített kutyaháza – korábbi cikkünkben ennek praktikáiról már írtunk –, ahova bármikor bemehet és azt melegen tudja tartani, akkor szervezete hozzászokik a körülményekhez.

Ne hagyd magad palira venni! - avagy mit NE vegyél meg, ha valóban le akarsz számolni a bolhákkal


A bolhariasztó és a bolhaírtó készítmények tulajdonságairól

Nap mint nap tapasztaljuk az üzletünkben, hogy a kedves kutya és macskatartók egy jelentős része nem igazán van tisztában a parazitaellenes nyakörvek vagy cseppentős (spot-on) készítmények fajtáiról és hatásmechanizmusáról. Sajnos nagyon sok felelőtlen kereskedő a bolhafertőzöttség esetén már teljesen hatástalan bolhariasztó készítményeket minden további nélkül rásózza a vevőire nem kevés pénzért. Nos, nézzük röviden az alapvető különbségeket.

Téliesítsd a kutya-és macskaházat házilag!


Mekkora az ideális kutyaház?

Ha beköszönt a tél, bizony erre is fel kell készülnie a kutya-és macskatartóknak, főleg, akik kertben tartják a kedvenceket, de vonatkozik ez a lakásban tartott négylábúakra is.

Nézzük, mire kell figyelnünk a kint tartott kutyák esetében. Minden kutya fázik, ha bundája átnedvesedik, ezért a kutyaházat mindenképp úgy kell előkészíteni, hogy a ház magasabban legyen a talajszintnél, hogy a vizet vagy olvadt havat nehezebben tudja bevinni a fekhelyére. Erre célszerű vagy eleve magasabb alappal kialakított kutyaházat venni vagy a már meglévő házat akár egy raklapra feltenni. A lényeg, hogy tömör anyag legyen, amelyen nehezebben jut át a hideg.

Sérülések és veszélyek a forróságban – minden, amit tudni kell a kánikulában


Milyen kockázatok azok, ami kedvenceinket fenyegetheti, hogyan kerülhető el és mit érdemes tudni?

Mindenki, aki állattartó, annak felelősnek kell lenni az állata iránt. A nagy melegre minden élőlény érzékeny, nem kivétel ez alól egy állat sem, de talán a kutyákra leselkedhet leginkább a veszély.

Égés a mancsokon, hőguta, kiszáradás, szív és a keringési rendszer túlműködése, leállása. Ezek könnyen elkerülhetők, ha odafigyelünk szeretett kiskedvenceinkre. Sokszor a legegyszerűbb módszerek azok, amik nagyban megkönnyíthetik a mindennapokat a forróságban. Ilyen például az, hogy ha vizezzük a kutyát, leterítünk nedves törölközőt, használunk ventilátort, mindig biztosítjuk a friss hideg vizet és az árnyékot, főleg, ha a kint van a kutyus.

Mit egyen a kutyám?

 

A szomszéd csirkéjének vagy a mezőn megfogott vadnyúlnak az elfogyasztása jelentené talán a leginkább természetes táplálkozási formát a kutyáknak. Ám ez a fajta táplálkozási forma kivitelezhetetlen, elfogadhatatlan a jelen Európában és más sűrűn lakott, urbanizált környezetben élő négylábú társaink részére.

Az ősök

A kutyának a farkasból történő kialakulása során kezdettől fogva fontos tényező volt az, hogy milyen mértékben és formában függött a táplálkozása az embertől, kezdve az ember korabeli tartózkodási helyének környékéről az ételmaradékok, hulladékok eltakarításától, az ember által elejtett vadállatoknak, majd később a háziállatainak földolgozásából eredő maradékok elfogyasztásáig. A domesztikációs folyamatnak minden esetben az egyik legfontosabb része, hogy valamilyen formában az ember vagy megosztja a rendelkezésére álló élelmiszert a kutyájával, vagy valamilyen más módon gondoskodik annak táplálékáról, hiszen megtiltja az állatnak, hogy maga szerezze be zsákmányszerzés útján a táplálékát.

Kulancsok és bolhák - bosszantó lakótársak

 


A kullancsokról általában

A kullancsok parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember és szárazföldi emlősök bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. A vérszívás során számos kórokozót juttathatnak be a gazda vérkeringésébe, így az ember és a háziállatok kellemetlen, akár végzetes élősködőiként a "nemszeretem" állatok közé tartoznak.

Magyarországon 20 különböző kullancsfaj él, közülük a közönséges kullancs a leggyakoribb. A kullancsok a környezet változásaihoz nagyon jól alkalmazkodó állatok. Elsősorban a magas páratartalmat szeretik, így az avarban, aljnövényzetben tartózkodnak. Kedvelik a lombhullató erdőket, tisztásokat, a dús aljnövényzetű erdőket, nádasok, rétek, mezőgazdasági területek térségét, de a városok zöldövezeti részében is találkozhatunk velük. Előfordulásukra számítani kell minden olyan helyen, ahol háziállatok vagy fogságban tartott vadállatok élnek.

A kutya nem konyhamalac

 

Kutya vagy konyhamalac? Ne adj a „barátodnak” olyat, amit te sem ennél meg!

A kutya nem konyhamalac! Nem azért van a háznál, hogy újrahasznosítsa az asztali maradékokat. Ez az első, amit le kell szögeznünk. A második pedig ehhez hasonló, hogy bár a korábbi ragadozóból mindenevővé tette az ember a letűnt idők során, de ez nem ruház fel minket arra, hogy ne figyeljünk oda kellőképpen az étrendjére.

A kutya fiziológiai felépítése

A kutya fogazata és bélrendszere nagyrészt az állati fehérjéből álló táplálék elfogyasztására és emésztésére rendezkedett be, de igényli a növényi eredetű tápanyagokat is. Emésztőrendszerének jellemzője a nagyméretű gyomor, ami egyszerre nagy mennyiségű táplálék befogadására alkalmas, így napi egyszeri etetés elegendő számára. Bélrendszere rövid, viszonylag érzékeny.  Bélflórája kevésbé sűrű, emésztése célzottabb. Mindezek tükrében a számára kínált eledel összetételén csak kíméletesen szabad változtatni, kerülve a hirtelen tápváltást, a „változatos étrendet”. A kutya nem rendelkezik az emberi értelemben vett ízérzékeléssel, éppen ezért ne gondoljuk, hogy különösebben értékeli a házi koszt ízvilágát. Sőt, a fűszeres ételek huzamosabb fogyasztása kifejezetten káros kedvencünk emésztőrendszerére.

Oldalak