Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

Téliesítsd a kutya-és macskaházat házilag!


Mekkora az ideális kutyaház?

Ha beköszönt a tél, bizony erre is fel kell készülnie a kutya-és macskatartóknak, főleg, akik kertben tartják a kedvenceket, de vonatkozik ez a lakásban tartott négylábúakra is.

Nézzük, mire kell figyelnünk a kint tartott kutyák esetében. Minden kutya fázik, ha bundája átnedvesedik, ezért a kutyaházat mindenképp úgy kell előkészíteni, hogy a ház magasabban legyen a talajszintnél, hogy a vizet vagy olvadt havat nehezebben tudja bevinni a fekhelyére. Erre célszerű vagy eleve magasabb alappal kialakított kutyaházat venni vagy a már meglévő házat akár egy raklapra feltenni. A lényeg, hogy tömör anyag legyen, amelyen nehezebben jut át a hideg.

A kutyaház téliesítése abban az esetben indokolt, sőt, szükségszerű, ha olyan kutyánk van, amely ezt igényli, vagyis amelyek szőrzete nem elég hosszú vagy nem tudják kifűteni a kutyaházat. A kutyaház építéskor vagy vásárlásakor erre is figyeljünk, mert az elegendő hely és a megfelelő befűtés arányát kell megtalálnunk.

 

A kutyaház szigeteléséhez adunk néhány ötletet!

A kutyaházakat szigetelhetjük külső vagy belső hőszigetelő réteggel. A legtöbb kutyaházhoz ma már külön szigetelés kapható, de otthoni praktikákkal is meg tudjuk oldani ezt némi kézügyességgel. A padlószőnyegek rögzítése a tisztítás szempontjából nem praktikus, a pokrócok pedig könnyel a kert közepén köthetnek ki és átnedvesednek.

A hungarocell kézenfekvőnek tűnhet, azonban mégsem a legideálisabb abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a kutya nagy valószínűséggel megrágja, az pedig az egészségére sem lenne jó hatással illetve kész saját karácsonyi műhóvihart tud csinálni vele. A lapok közé beillesztett hungarocell – profi, szakember nélkül végzett szigetelés nélkül – sem zár hermetikusan, így a por visszajuthat a kutya tüdejébe. Másrészt a rágcsálók is megtelepedhetnek benne.
Az üveggyapot, akár a hungarocell kevésbé páraáteresztő, nagyon szúrós anyag. Bár elterjedt a használata, ha valóban jó megoldást szeretnénk, az ásványgyapot a legmegfelelőbb a szigetelésre. Az igaz, hogy árban meghaladja az előzőeket, de jobban szigetel, páraáteresztőbb és hangszigetelő is, és nem utolsó sorban az egészségre sem ártalmas.

 


Néhány jó tanács a végére

A kutyaház tájolása is sarkalatos pont. Értelem szerűen szélvédett helyre tegyük és a bejáratot mindig fedjük le, azonban a kutya vérmérsékletétől függően ez sem olyan egyszerű, mert nagy valószínűséggel leszedi azt. Próbáljunk vastagabb padlószőnyeg darabot rögzíteni az ajtónyílásra és a közepét kihasítva elegendő helyet hagyni a kényelmes közlekedésre. Vigyázzunk, hogy a szögek ne álljanak ki, nehogy megsértse a kutyát!

Ha már túl vagyunk a szigetelésen, érdemes a kutya komfortérzetét növelve szalmát vagy faforgácsot tenni alá, de sosem fenyőt vagy cédrust! Azonban ügyeljünk arra, hogy azt mindig tartsuk szárazon! A kutya a szalmát nagyon szereti, otthonosabban érzi magát a házában. Ha nincs kennelje a kutyának, akkor egy L-alakú bejáratot alakítsunk ki szélvédett helyen, ami mögé bebújhat. Ha egyiket sem tudjuk megoldani, akkor marad a jól bevált ősi módszer: engedjük be őket a lakásba, garázsba vagy kazánházba, ellátva vízzel és néhány melegítő ronggyal, pokróccal.A macska igényei azért némileg egyszerűbbek

A macskáknál fontos, hogy almot is helyezzünk el pluszban, amit rendszeresen takarítsunk! Ha nem szeretnénk a cicus dorombolására vagy nyávogására ébredni az amúgy is undorító, hideg, téli hajnalokon, akkor házilag is összebarkácsolhatunk nekik egy pici, de klassz menedéket. A macskák egyébként csak jól titkolják, hogy bírják a hideget, pár óra után már ők is az ajtó előtt kuncsorogva várják az ajtó nyitását rajtra készen. Hosszú távon a fagyoskodás náluk is az ízületek károsodásához vezet!
A macskaajtó remek megoldás, hogy egy picit átmelegedjenek odabenn akkor, mikor szükségük van rá, de ha ez nem megoldható, fából összebarkácsolhatnak az ügyesebbek egy kis házikót, amit szintén ásványgyapot szigeteléssel téliesíthetnek, de egy leszigetelt és külső vízhatlan réteggel – pl. csónaklakkal – lefedett fa-vagy erős kartondobozra vágott lyuk pokrócokkal alaposan kibélelve is tökéletesen megfelel. Fontos, hogy a belsejébe ne rögzítsünk semmit, hogy a bélés cserélhető vagy tisztítható legyen! És a macska esetében is alapvető fontosságú, hogy szélvédett helyre tegyük az alvóhelyét!

 

A kuckók téliesítése nem úri hóbort, ugyanis ezzel megóvható kedvenceink egészsége, élettartamukat jelentősen növelhetjük. Szervezetüknek – a téli hónapokban különösen – takarékoskodniuk kell az energiával, és egy meleg pihenőhellyel mi is hozzájárulhatunk ehhez. Továbbá a hideg okozta ízületi egészségkárosodás rövid és hosszútávon is jelentősen ronthat kedvencünk életminőségén! Ezért ha még nem tettük meg, gondoskodjunk erről is!

 

Minőségi kutyatápok legjobb webáruháza. Acana, Brit, Josera kutyaeledelek akciós áron! Ingyenes házhozszállítás!