Munkanapokon 9 – 17 óráig
+36 20 2574838

Mit egyen a kutyám?


A szomszéd csirkéjének vagy a mezőn megfogott vadnyúlnak az elfogyasztása jelentené talán a leginkább természetes táplálkozási formát a kutyáknak. Ám ez a fajta táplálkozási forma kivitelezhetetlen, elfogadhatatlan a jelen Európában és más sűrűn lakott, urbanizált környezetben élő négylábú társaink részére.

Az ősök

A kutyának a farkasból történő kialakulása során kezdettől fogva fontos tényező volt az, hogy milyen mértékben és formában függött a táplálkozása az embertől, kezdve az ember korabeli tartózkodási helyének környékéről az ételmaradékok, hulladékok eltakarításától, az ember által elejtett vadállatoknak, majd később a háziállatainak földolgozásából eredő maradékok elfogyasztásáig. A domesztikációs folyamatnak minden esetben az egyik legfontosabb része, hogy valamilyen formában az ember vagy megosztja a rendelkezésére álló élelmiszert a kutyájával, vagy valamilyen más módon gondoskodik annak táplálékáról, hiszen megtiltja az állatnak, hogy maga szerezze be zsákmányszerzés útján a táplálékát.

Olcsó húsnak híg a leve – a médiatápok és a minőség


A lényeg a hátoldalon található, amely az árnál jóval kisebb méretben olvasható!

Egész évben roskadoznak a multik polcai az olcsóbbnál olcsóbb kutya-és macskatápoktól. Ezzel pedig egyenes arányban nő a házi kedvencek és különösen a kutyák körében a rákos és egyéb megbetegedéseinek száma, amit – ahogy az embernél is – érdemes lenne sok egyéb tényező mellett a táplálás minőségében is meglátnunk!

A reklámipar igen erős és nyilvánvaló. Ha az ember százszor lát valamit, amiről azt mondják, tízből kilenc szakértő ajánlja, úgy érzi, tudja is, mit tartalmaz. Az árban persze vastagon benne van a reklámköltség is, amelyet ha levonunk, egy alsókategóriás kutyatáp ára marad a „kutyák és macskák kedvenc eledeléből”.

Kulancsok és bolhák - bosszantó lakótársak


A kullancsokról általában

A kullancsok parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember és szárazföldi emlősök bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. A vérszívás során számos kórokozót juttathatnak be a gazda vérkeringésébe, így az ember és a háziállatok kellemetlen, akár végzetes élősködőiként a "nemszeretem" állatok közé tartoznak.

Magyarországon 20 különböző kullancsfaj él, közülük a közönséges kullancs a leggyakoribb. A kullancsok a környezet változásaihoz nagyon jól alkalmazkodó állatok. Elsősorban a magas páratartalmat szeretik, így az avarban, aljnövényzetben tartózkodnak. Kedvelik a lombhullató erdőket, tisztásokat, a dús aljnövényzetű erdőket, nádasok, rétek, mezőgazdasági területek térségét, de a városok zöldövezeti részében is találkozhatunk velük. Előfordulásukra számítani kell minden olyan helyen, ahol háziállatok vagy fogságban tartott vadállatok élnek.

A kutya nem konyhamalac

Kutya vagy konyhamalac? Ne adj a „barátodnak” olyat, amit te sem ennél meg!

A kutya nem konyhamalac! Nem azért van a háznál, hogy újrahasznosítsa az asztali maradékokat. Ez az első, amit le kell szögeznünk. A második pedig ehhez hasonló, hogy bár a korábbi ragadozóból mindenevővé tette az ember a letűnt idők során, de ez nem ruház fel minket arra, hogy ne figyeljünk oda kellőképpen az étrendjére.

A kutya fiziológiai felépítése

A kutya fogazata és bélrendszere nagyrészt az állati fehérjéből álló táplálék elfogyasztására és emésztésére rendezkedett be, de igényli a növényi eredetű tápanyagokat is. Emésztőrendszerének jellemzője a nagyméretű gyomor, ami egyszerre nagy mennyiségű táplálék befogadására alkalmas, így napi egyszeri etetés elegendő számára. Bélrendszere rövid, viszonylag érzékeny.  Bélflórája kevésbé sűrű, emésztése célzottabb. Mindezek tükrében a számára kínált eledel összetételén csak kíméletesen szabad változtatni, kerülve a hirtelen tápváltást, a „változatos étrendet”. A kutya nem rendelkezik az emberi értelemben vett ízérzékeléssel, éppen ezért ne gondoljuk, hogy különösebben értékeli a házi koszt ízvilágát. Sőt, a fűszeres ételek huzamosabb fogyasztása kifejezetten káros kedvencünk emésztőrendszerére.

Új családtag érkezik

Hurrá, kiskutya!

Egy kölyök érkezése mindig izgalmas élmény, ám nagy felelősséggel jár. A kutyatartás sok időt, energiát és anyagi áldozatot igényel a gazdi részéről. Mivel a kutya akár az elkövetkezendő 10-15 évben társunk lehet, így nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk a család számára megfelelő fajtát ( pl: nagy mozgásigényű kutyát csak akkor válasszunk, ha elég időnk lesz játszani/sportolni vele ). Még a kölyök megérkezése előtt ajánlatos beszerezni a számára szükséges használati eszközöket (nyakörv, hám, szájkosár, póráz, fekhely vagy kutyaház, tálak, játékok), amelyek biztosítják a komfortérzetét és biztonságát az új helyen.

Kiscica az otthonunkban


Az első napok

Hazatérve eleinte csak egy szobában engedjük a kiscicát mászkálni, ott, ahol már várja valamilyen berendezési tárgya és amelyik később a tartózkodási helye lesz. Az első napokban, ha lehet, ne hagyjuk egyedül, simogassuk, játsszunk vele sokat. A lakás többi helyiségébe csak néhány nap múlva engedjük a kölyköt, a kertbe pedig körülbelül egy hét elteltével engedjük ki, amikor már megszokta a saját szobáját, környezetét. Különösen az első időben kerüljük a lármát, a hangos beszédet. Higgadtan beszélgessünk a kiscicával, gyakran ismételgessük a nevét.

Hagyjuk a macskát aludni, ne zavarjuk evés, ivás közben vagy amikor éppen a dolgát végzi. Nagyon bensőséges kapcsolatot alakíthatunk ki kis kedvencünkkel, ha evés után - amennyiben hagyja - lágyan simogatjuk a pocakját, mint ahogy a mamája is teszi nyalogatással.

Amit a macskanátháról tudni érdemes.


Vírus is baktérium is, de oltással kivédhető!
 

A macskanátha gyűjtőfogalom, akár több féle vírus is okozhatja, mely cseppfertőzéssel terjed, amit a cicák egymástól elkapnak, mint ahogy az emberek is a „közkedvelt” influenzaszezonokban. Tehát a cím megtévesztő, nem egy felfázásos állapotról beszélünk!

A kutya mancsának ápolása


Van, amire télen különösen ügyelni kell

A tappancsok rendben tartását otthoni körülmények között is kényelmesen elvégezhetjük, ha nem áll módunkban kutyakozmetikushoz vinni az ebet. Az ápolás módja értelem szerűen függ a kutya fajtájától, szőrének minőségétől és az életkörülményeitől is. Aktualitása révén beszéljünk előbb a télen fellépő problémákról. Az utak sózása folytán az egyébként egészséges tappancsok is könnyebben sérülnek meg, főleg, ha erre érzékeny is a kutyus.

Mire ügyeljünk télen a szabadban tartott kutyáknál?


A kutya fekhelyének megfelelő kialakítása

Minden kutyatartó nagy dilemmája, hogy szabadban tartott kedvence maradjon-e jól megszokott helyén vagy engedjük be a lakásba. A legfontosabb, hogy eldöntsük: kinti vagy benti kutyát szeretnénk-e nevelni. Nem tanácsos a kettő elegye, ugyanis ha a kint tartott kutyán néha-néha megesik a szívünk és beengedjük a lakásba, értelem szerűen máskor is be szeretne jönni és vagy az ajtót fogja kaparni, vagy egyfolytában ugatni fog. Ha kutyánknak van egy jól téliesített kutyaháza – korábbi cikkünkben ennek praktikáiról már írtunk –, ahova bármikor bemehet és azt melegen tudja tartani, akkor szervezete hozzászokik a körülményekhez.

Téliesítsd a kutya-és macskaházat házilag!


Mekkora az ideális kutyaház?

Ha beköszönt a tél, bizony erre is fel kell készülnie a kutya-és macskatartóknak, főleg, akik kertben tartják a kedvenceket, de vonatkozik ez a lakásban tartott négylábúakra is.

Nézzük, mire kell figyelnünk a kint tartott kutyák esetében. Minden kutya fázik, ha bundája átnedvesedik, ezért a kutyaházat mindenképp úgy kell előkészíteni, hogy a ház magasabban legyen a talajszintnél, hogy a vizet vagy olvadt havat nehezebben tudja bevinni a fekhelyére. Erre célszerű vagy eleve magasabb alappal kialakított kutyaházat venni vagy a már meglévő házat akár egy raklapra feltenni. A lényeg, hogy tömör anyag legyen, amelyen nehezebben jut át a hideg.

Oldalak